Zapraszam na makaron. Słodziutki dzięki cukinii, pikantny dzięki papryczce chili. Całości dopełnia oczywiście dobrej jakości parmezan, bez niego nie sposób się obejść. Szybkość przygotowania i niebanalny smak, to zaleta dań makaronowych. Jest to bardzo ważne gdy wracamy ze szkoły lub pracy ciemną nocą, czyli teraz już po godzinie szesnastej :-)
Składniki (2 porcje):
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 papryczka chili, pozbawiona nasion i pokrojona w półplasterki
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- garść płatków parmezanu
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
- 2 porcje dowolnego makaronu (np. spaghetti)
1. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i papryczkę, przez 2-3 minuty, aż cebula się ładnie zeszkli.
2. Na patelnię dodać cukinię i dusić przez kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. W międzyczasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
4. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem, dobrze wymieszać i podgrzać razem przez 1-2 minuty. Dodać, w zależności od potrzeby, odrobinę wody, w której wcześniej gotowany był makaron. Wymieszać z bazylią i parmezanem. Natychmiast podawać.
Smacznego :-)
Oj, Ty wiesz co dobre. Takie makarony lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńSuper dzięki za pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemny blog ciekawe informacje pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń49 years old Mechanical Systems Engineer Bernadene Doppler, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Lockpicking. Took a trip to Madara Rider and drives a RX. skocz do tych gosci
OdpowiedzUsuń