Dzisiejsza propozycja to niesamowicie smaczne i aromatyczne pieczywko, które naprawdę szybko znika ze stołu. Chrupiące, ale wilgotne - doskonale nada się na kanapki oraz jako dodatek do obiadu. Troszkę roboty przy nim jest, ale naprawdę warto.
Składniki (3 małe bochenki):
Składniki (3 małe bochenki):
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g semoliny
- 15 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 320 g ciepłej wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 200 g boczku
- 200 g oliwek, mieszanych
- 2 łyżki świeżych listków szałwii, posiekanych
- odrobina oliwy - do smażenia
1. Boczek pokroić w kostkę. Na odrobinie oliwy podsmażyć go, a gdy zacznie się robić chrupiący dodać na patelnię oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Zestawić patelnię z palnika, całość wymieszać z posiekaną szałwią i przełożyć na talerzyk, aby ostygło.
2. Mąkę wymieszać z semoliną i pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, oliwę i wodę. Zarobić wstępnie ciasto, a następnie wyrabiać je przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do blatu. W ostatniej fazie wyrabiania dodać do niego boczek z oliwkami i wyrabiać dalej, aż się równomiernie wymieszają z ciastem. Unikać zbytniego podsypywania mąką. Ciasto będzie mocno wilgotne i do rąk lepić się będzie z pewnością. Do blatu nie powinno :-)
3. Oprószyć mąką miskę i ułożyć w niej wyrobione ciasto. Nakryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po jej upływie oprószyć lekko mąką blat, wyjąć ciasto z miski i uformować na blacie kulę. Ponownie ułożyć w misce na kolejne 30 minut.
4. Po tym czasie należy przystąpić do formowania bochenków. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować prostokątny, podłużny bochenek. Ułożyć na blaszce 3 bochenki obok siebie, oprószyć je mąką i ponacinać w poprzek ostrym nożem lub żyletką na głębokość ok. 1 cm. Blaszkę z chlebkami nakryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5. Po 30 minutach wyrastania nadszedł czas na nagrzanie piekarnika do temperatury 250 stopni. Gdy minie godzina wyrastania i piekarnik będzie nagrzany należy skropić jego dno wodą (lub wrzucić na jego dno 2 kostki lodu). Włożyć szybko blaszkę z bochenkami, zamknąć piekarnik i skręcić temperaturę do 230 stopni. Piec chlebki przez ok. 30-35 minut, aż będą mocno rumiane. Po wyjęciu z pieca opukać dno bochenków. Gdy wydają głuchy odgłos są z pewnością gotowe :-)
Smacznego :-)
Źródło: DOUGH Richard Bertinet
Smacznego :-)
Źródło: DOUGH Richard Bertinet
Mniam, musiały pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się takie dodatki do bagietki podobają :)
Pyszne,właśnie pałaszujemy.Na stałe zagości w moim notatniku.To mój pierwszy komentarz,ale nie pierwszy przepis z twojego bloga .Pozdrawiam.Alina.
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńBovegas Casino Lets You Play Bingo, Slots & Bingo for Free
OdpowiedzUsuńBovegas Casino Lets You Play 제천 출장샵 Bingo, Slots 세종특별자치 출장샵 & Bingo for 인천광역 출장마사지 Free. 김천 출장마사지 1. Create Account. 대구광역 출장샵 Log in to your account.