Ratatouille to chyba każdemu znane danie. Jest to właściwie przystawka, choć czasem bywa podawana również jako danie główne. Co więcej wersja z drobno pokrojonymi warzywami wykorzystywana jest jako farsz do naleśników i omletów
Ratatouille pochodzi z terenów dzisiejszej Prowansji, a jego głównymi składnikami są cukinia, pomidory, bakłażan i papryka. Do tego oczywiście różne wariacje ziół. Bazylia, majeranek, liść laurowy i tymianek, a także mieszanka ziół prowansalskich. Warzywa wraz z przyprawami, po uprzednim podsmażeniu, są zapiekane w piekarniku. Pieczenie wydobywa z nich kompletnie inne aromaty niż zwykłe duszenie na kuchence. Sprawdźcie koniecznie. I pamiętajcie, ze ratatouille to nie zupa, nie odmiana "polskiego leczo". Sos musi być mocno zredukowany i jedynie oblepiać warzywa.
Jak pisałem wyżej ratatouille to przystawka, wiec potrzebne będzie do niego danie główne. Doskonałym pomysłem będzie użycie ryb lub szybko smażonych mies (steki), a także grillowanego fileta z piersi kurczaka. Moją propozycją jest stek z tuńczyka, zwany również morską wołowiną. W smaku i konsystencji faktycznie ryby nie przypomina, ale jest niezwykle smacznym i pełnym wartościowego białka produktem. Ważne żeby stek z polędwicy tuńczyka była naprawdę świeży, wówczas zapewni wspaniałe smakowe doznania.
Ratatouille pochodzi z terenów dzisiejszej Prowansji, a jego głównymi składnikami są cukinia, pomidory, bakłażan i papryka. Do tego oczywiście różne wariacje ziół. Bazylia, majeranek, liść laurowy i tymianek, a także mieszanka ziół prowansalskich. Warzywa wraz z przyprawami, po uprzednim podsmażeniu, są zapiekane w piekarniku. Pieczenie wydobywa z nich kompletnie inne aromaty niż zwykłe duszenie na kuchence. Sprawdźcie koniecznie. I pamiętajcie, ze ratatouille to nie zupa, nie odmiana "polskiego leczo". Sos musi być mocno zredukowany i jedynie oblepiać warzywa.
Jak pisałem wyżej ratatouille to przystawka, wiec potrzebne będzie do niego danie główne. Doskonałym pomysłem będzie użycie ryb lub szybko smażonych mies (steki), a także grillowanego fileta z piersi kurczaka. Moją propozycją jest stek z tuńczyka, zwany również morską wołowiną. W smaku i konsystencji faktycznie ryby nie przypomina, ale jest niezwykle smacznym i pełnym wartościowego białka produktem. Ważne żeby stek z polędwicy tuńczyka była naprawdę świeży, wówczas zapewni wspaniałe smakowe doznania.
Składniki (2 porcje):
- 2 spore steki z tuńczyka
- 1 mały bakłażan, pokrojony w 2 cm kawałki
- 1 mała cukinia, pokrojona w 2 cm półplasterki
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w 2 cm kawałki
- 1 mała żółta papryka, pokrojona w 2 cm kawałki
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- 1 puszka pomidorów (w sezonie 2 dojrzałe pomidory pozbawione skórki i nasion)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść listków bazylii
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cytryna - do smaku
- oliwa z oliwek - do smażenia
Do przygotowania ratatouille potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba będzie przełożyć danie do żaroodpornego naczynia, które znajdzie się w piekarniku.
1. Na sporej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć warzywa. Trzeba to zrobić na raty, aby nie puściły za dużo własnych soków i nie zaczęły się gotować. Każdą porcję smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż warzywa lekko zaczną się brązowić. Można zacząć od podsmażenia bakłażana, gdy złapie kolor przełożyć go do miski, a następnie uczynić to samo najpierw z cukinią, a potem z papryką. Podobno sekretem doskonałego ratatouille jest właśnie podsmażanie każdego rodzaju warzywa osobno, aby zachowało swój smak i konsystencję.
2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
3. Teraz potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba bedzie przełozyc danie do żaroodpornewgo naczynia, które znajdzie sie w piekarniku/
3. Na oliwie zeszklić w garnku cebulę, dodać kolendrę i czosnek, smażyć wszystko minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając smażyć kolejną minutę. Dodać puszkę pomidorów i podsmażone wcześniej warzywa, wszystko wymieszać i podgrzać. Garnek z przykrywką lub też po prostu nakryty folią aluminiową umieścić w piekarniku i całość piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika i wymieszać zawartość. Wstawić z powrotem do piekarnika, bez przykrycia i piec kolejne 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje.
Gdy warzywa będą gotowe wyciągnąć naczynie z piekarnika i odstawić na bok, a w międzyczasie przygotować steki z tuńczyka.
Gdy warzywa będą gotowe wyciągnąć naczynie z piekarnika i odstawić na bok, a w międzyczasie przygotować steki z tuńczyka.
4. Każdy plaster ryby doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej lekko oliwą (grillowej lub zwykłej). Tuńczyka smażyć 1,5-2 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo wysmażonego lubicie.
Gdy ryba będzie się smażyć doprawić warzywa porwanymi listkami bazylii i rozdzielić ratatouille pomiędzy talerze. Ułożyć obok usmażone steki z tuńczyka i ćwiartkę cytryny.
Bon appétit :-)
Wow, co za danie, jak z najlepszej śródziemnomorskiej restauracji. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie :-)
Usuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńzainspirował mnie ten wpis!
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńciekawe wpisy i inspirujące pomysły
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na dobrą kuchnie, przez żołądek do serca jak to się mówi
OdpowiedzUsuńSuper blog, zainspirował mnie ten wpis!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, polecam !
OdpowiedzUsuńTuńczyk nie do dostania :(
OdpowiedzUsuń