Składniki (2 porcje):
- 6 plasterków sera bundz (gr. ok 1-1,5 cm)
- 2 garści ulubionej sałaty lub mix-u sałat
- 12 oliwek, czarnych
- 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
- garść kiełków słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- mąka, jajko, bułka tarta - do panierowania
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- olej roślinny - do smażenia
- dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta pieprzu, garść świeżej żurawiny, sok z cytryny
1. Przygotować dressing. Posiekać świeżą żurawinę i umieścić ją w miseczce. Dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku z sokiem z cytryny (jeśli żurawina będzie mocno kwaśna - zbędne).
2. Na talerzach ułożyć po połowie sałaty, oliwek, pomidorków i kiełków. Posypać orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Skropić dressingiem.
3. Przygotować smażony ser. Plastry sera doprawić pieprzem, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć krótko z obu stron na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu ułożyć na sałacie i natychmiast podawać.
Smacznego :-)
Ale apetyczna sałatka, kolejny raz zachęcasz mnie do kupienia bundzu ;)
OdpowiedzUsuńBo bundz jest pyszny, to jak nie zachęcać ??? :-)
UsuńMuszę spróbowadź, sałatka wygląda bardzo apetycznie i jesli tak wygląda 'facet na talerzu' to będę tu stałym gościem ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie? to mało powiedziane, sałatka prezentuje się fantastycznie ! a co do dressingu to polecam my favourite czyli jogurtowy develey
OdpowiedzUsuńChyba zawsze będziesz mi się kojarzyć z bundzem, oscypkiem i bryndzą. Fajnie, że pokazujesz, jak te produkty w ciekawy sposób wykorzystać w kuchni.
OdpowiedzUsuńI to jest pomysł na dzisiejszą kolację! Ale, chłopie, jak to cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńŁadnie wykonany blog i fajny wpis!
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńzainspirował mnie ten wpis!
OdpowiedzUsuńhej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńSałatka, którą można się w pełni najeść!
OdpowiedzUsuńpytanie tylko czy bundz świeży i kupiony w prawdziwej bacówce :)
OdpowiedzUsuńSmakowita sałatka.
OdpowiedzUsuń