03 listopada 2014

Sałatka makaronowa z fetą, w stylu greckim

Poniedziałkiem zaczynamy nowy tydzień. Myślę, że po świątecznej wzmożonej konsumpcji dobrze zjeść coś delikatniejszego. Oczywiście delikatne nie oznacza, że cały dzień będziecie głodni. Nic z tych rzeczy, będzie sycąco i zdrowo. Zapraszam na sałatkę w greckim stylu z najprawdziwszą fetą, oliwkami i podprażonymi ziarnami.


Sałatka makaronowa z fetą, w stylu greckim



Składniki:
  • 80 g makaronu farfalle (waga suchego)
  • 80 g oliwek, czarnych 
  • 100 g sera feta 
  • ½ papryki żółtej 
  • ½ papryki czerwonej 
  • 2 łyżki kaparów 
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
  • 2 łyżki nasion słonecznika, łuskanego
Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu winnego, skórka otarta z 1 cytryny, 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczypta kminu rzymskiego (mielonego), 1 łyżeczka suszonego oregano,


1. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Wrzucić do miski.

2. Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor nasiona słonecznika.

3. Fetę i papryki pokroić w kostkę. Dodać do miski z makaronem wraz z oliwkami, kaparami, szczypiorkiem i słonecznikiem.

4. Przygotować dressing dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wymieszać dressing z wszystkimi składnikami sałatki.

Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Będę skopiować książkę kucharską.

    Restauracja w Tel Avivie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się chrupiący dodatek w postaci nasion słonecznika. Sałatka w sam raz do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...