Poniedziałkiem zaczynamy nowy tydzień. Myślę, że po świątecznej wzmożonej konsumpcji dobrze zjeść coś delikatniejszego. Oczywiście delikatne nie oznacza, że cały dzień będziecie głodni. Nic z tych rzeczy, będzie sycąco i zdrowo. Zapraszam na sałatkę w greckim stylu z najprawdziwszą fetą, oliwkami i podprażonymi ziarnami.
Składniki:
- 80 g makaronu farfalle (waga suchego)
- 80 g oliwek, czarnych
- 100 g sera feta
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki nasion słonecznika, łuskanego
Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu winnego, skórka otarta z 1 cytryny, 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczypta kminu rzymskiego (mielonego), 1 łyżeczka suszonego oregano,
1. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Wrzucić do miski.
2. Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor nasiona słonecznika.
1. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Wrzucić do miski.
2. Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor nasiona słonecznika.
3. Fetę i papryki pokroić w kostkę. Dodać do miski z makaronem wraz z oliwkami, kaparami, szczypiorkiem i słonecznikiem.
4. Przygotować dressing dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wymieszać dressing z wszystkimi składnikami sałatki.
Smacznego :-)
Wygląda wspaniale. Będę skopiować książkę kucharską.
OdpowiedzUsuńRestauracja w Tel Avivie
Bardzo podoba mi się chrupiący dodatek w postaci nasion słonecznika. Sałatka w sam raz do pracy :)
OdpowiedzUsuń