21 października 2014

Sałatka Cezar - Caesar salad

Sałatka Cezara to jedna z popularniejszych sałatek. Można ją spotkać zarówno na naszych domowych stołach jak i w wykwintnych restauracjach. Jej pomysłodawcą jest podobno Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz, który przygotował ją po raz pierwszy w swojej restauracji w Tijuanie z resztek, które znalazł w spiżarni. Jest w tym być może ziarnko prawdy, bo klasyczna wersja sałatki Cezar faktycznie jest dość uboga. Poza sałatą i grzankami znajdziecie w niej jedynie dressing.
Jak to z każdym daniem bywa od momentu powstania sałatka znacznie ewoluowała i spotkać dziś można dziesiątki wersji. Sałatki różnią się już tym co stanowi o jej charakterze, czyli dressingiem. Tradycyjnie dressing przyrządzany jest z surowych żółtek, sosu Worcestershire i innych dodatków, które wraz z olejem stworzą emulsje przypominającą nieco majonezowy sos. Sos Worcestershire bywa zastępowany filecikami anchois, surowe żółtka po prostu gotowym majonezem.
Znaczne zmiany zaszły również w składnikach sałatki. Podstawą nadal jest rzymska sałata, a oprócz grzanek można w niej zobaczyć grillowany drób lub inny rodzaj mięsa, a nawet ryby i owoce morza. Bywa do niej dodawany boczek, jajka na twardo, pomidorki.
Ja chciałem Wam zaproponować taką bogatą wersję, a jednocześnie szybką w przygotowaniu. To doskonała sałatka do pracy, bo nie dość że jest pyszna, to zapewni Wam moc wartości odżywczych i sytość przez długi czas.





Składniki (2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 główka rzymskiej mini sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki ciabatty pokrojone w kostkę 1,5cm
  • 2 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 15 g startego parmezanu (Parmigiano Reggiano)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku



Przygotować dressing. Fileciki anchois posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, sok z cytryny i wodę i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać parmezan i ponownie zmiksować. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie potrzeby dodać wodę.
Pierś z kurczaka lekko rozbić, na grubość 1,5 cm. Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oliwy. Wrzucić pierś oprószoną solą i pieprzem, smażyć na jednej stronie 2 minuty i kolejne 2 minuty na drugiej. Przewrócić ponownie pierś i smażyć przez 1 minutę i ponownie przerzucić na drugą stronę, smażąc kolejną minutę. Odstawić na chwilę, aby mięso odpoczęło. W między czasie ciabattę podpiec na suchej patelni, aby się zarumieniła, porwać sałatę na małe kawałki, pomidorki przekroić na pół i całość ułożyć w misce. Pierś  z kurczaka pokroić w 1 cm plastry, położyć na sałacie i skropić całość dressingiem.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Dla mnie najlepsza sałatka cezar to taka z sałatką rzymską, kurczakiem, grzankami i sosem na bazie żółtek i anchois. Ale nie każdy ma ochotę przygotowywać sos z surowymi jajkami, dlatego Twoja propozycja przypadła mi do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie sprawę z niechęci ludzi do surowych żółtek, ale jej nie rozumiem :-)
      Dla mnie obie wersje są pyszne. Pozdrowienia...

      Usuń
  2. uwielbiam! pyszna i szybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanie z innej strony, skąd talerz? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię sałatkę cezar. Zaletą jej są składniki. Większość osób lubi wszystko, co się używa do tej sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...