Dziś świętujemy Światowy Dzień Makaronu, więc nie ma najmniejszych szans obejść się bez jego zjedzenia albo podzielenia się przepisem na makaronowe danie. Ja oczywiście makaron zjadłem i chciałbym się podzielić przepisem na pyszne makaronowe kokardki z pancettą i awokado w delikatnym śmietanowym sosie.
Ten pyszny dzień świętuję wspólnie z Zuzią, Lejdi, Mirabelką i Mopsikiem.
Ten pyszny dzień świętuję wspólnie z Zuzią, Lejdi, Mirabelką i Mopsikiem.
Wielbicieli makaronów zapraszam również do obejrzenia kilku innych przepisów:
Pyszne dania z makaronem
Składniki (2 porcje):
- 2 porcje makaronu farfalle (200 g)
- 1 awokado
- 60 g pancetty, pokrojonej w paski
- sok z 1 limonki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 papryczka chili, pokrojona w półplasterki
- 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 ml śmietany 18%
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek
- płatki parmezanu do przybrania
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.
2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Dodać pancettę, chili i cebulę, poddusić wszystko na średnim ogniu, aż boczek się lekko zezłoci. Dodać kapary, śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Awokado przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestki, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
4. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać natkę i awokado, dokładnie wymieszać. Podawać posypane płatkami parmezanu.
Smacznego :-)
Oj bardzo pyszne danie, jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNie zabij - pominęłam kapary ;) Jakoś nie przepadam za ich smakiem.
OdpowiedzUsuńGeneralnie makaron świetny, smaczny i wyrazisty sos :)
Ja też nie przepadałem, ale ostatnio kupiłem pyszne maltańskie, które naprawdę mi posmakowały :-)
UsuńMakaronu z awokado jeszcze nie próbowałam, intrygujący pomysł. Przekonuje mnie dodatek wielu aromatycznych składników, dzięki czemu sos na pewno nie był mdły. Dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńMnie awokado kojarzy się raczej z sałatkami, wiec tym chętniej wrzuciłem go do innego dania. Tak jak piszesz trzeba było go dosmaczyć czymś charakterystycznym i kapary mi się od razu nasunęły :-)
Usuń