Dziś zapraszam na szybki, zdrowy i rozgrzewający obiadek z wpływami meksykańskimi.
Szybki, bo filet z kurczaka potrzebuje tylko chwili, aby sie ugotować. Zdrowy, bo dodatek quinoa (komosy ryżowej) stanowi poważny zastrzyk zdrowych białek, witamin i mikroelementów. Rozgrzewający dzięki pikantnym papryczkom chipotle, czyli suszonym, wędzonym papryczkom jalapeno. Bomba smaków i aromatów na talerzu :-)
Składniki (2 porcje):
- 1 mała cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 papryka, pokrojona w średniej wielkości kawałki
- 2 papryczki chipotle
- 1 puszka pomidorów
- 2 filety z piersi kurczaka
- 70 g quinoa
- bulion z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej
- sok z połowy limonki
- cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- olej roślinny - do smażenia
- 2 łyżki natki kolendry, posiekanej (jeśli nie lubicie zamiennie natka pietruszki)
Na patelni z olejem podsmażyć cebulę oraz paprykę, aż zmiękną. Dodać posiekane papryczki, pomidory oraz 3/4 puszki wody. Zagotować, włożyć do sosu filety, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15-20 minut, odwracając
kilka razy kurczaka.
Ugotować quinoa w bulionie wg przepisu na opakowaniu (ok. 12-15 minut). Przed gotowaniem koniecznie przepłukać nasiona pod bieżącą wodą. Pod koniec gotowania dodać na minutę fasolę i całość odcedzić. Wymieszać z posiekaną kolendrą, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz ewentualnie solą i pieprzem.
Kurczaka wyjąć z rondla, porwać widelcem, a następnie włożyć z powrotem do sosu. Doprawić i wymieszać.
Na talerzu ułożyć quinoa z fasolą, a na to sos z kurczakiem.
Smacznego :-)
Na talerzu ułożyć quinoa z fasolą, a na to sos z kurczakiem.
Smacznego :-)
Lubię takie meksykańskie dania, prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuń