20 października 2014

Kurczak po meksykańsku z fasolą i quinoa

Dziś zapraszam na szybki, zdrowy i rozgrzewający obiadek z wpływami meksykańskimi.
Szybki, bo filet z kurczaka potrzebuje tylko chwili, aby sie ugotować. Zdrowy, bo dodatek quinoa (komosy ryżowej) stanowi poważny zastrzyk zdrowych białek, witamin i mikroelementów. Rozgrzewający dzięki pikantnym papryczkom chipotle, czyli suszonym, wędzonym papryczkom jalapeno. Bomba smaków i aromatów na talerzu :-)


Meksykańska potrawka z kurczakiem, quinoa i fasolą
 

 Składniki (2 porcje):
  • 1 mała cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 papryka, pokrojona w średniej wielkości kawałki
  • 2 papryczki chipotle
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 70 g quinoa
  • bulion z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej
  • sok z połowy limonki
  • cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • olej roślinny - do smażenia
  • 2 łyżki natki kolendry, posiekanej (jeśli nie lubicie zamiennie natka pietruszki)


Na patelni z olejem podsmażyć cebulę oraz paprykę, aż zmiękną. Dodać posiekane papryczki, pomidory oraz 3/4 puszki wody. Zagotować, włożyć do sosu filety, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15-20 minut, odwracając kilka razy kurczaka.
Ugotować quinoa w bulionie wg przepisu na opakowaniu (ok. 12-15 minut). Przed gotowaniem koniecznie przepłukać nasiona pod bieżącą wodą. Pod koniec gotowania dodać na minutę fasolę i całość odcedzić. Wymieszać z posiekaną kolendrą, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz ewentualnie solą i pieprzem.
Kurczaka wyjąć z  rondla, porwać widelcem, a następnie włożyć z powrotem do sosu. Doprawić i wymieszać.
Na talerzu ułożyć quinoa z fasolą, a na to sos z kurczakiem.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...