Nie ma co się oszukiwać, lato się skończyło i zrobiło się najzwyczajniej w świecie chłodno. Jesień niesie za sobą cała masę wspaniałych wrażeń, również kulinarnych. Cały rok czekam na niektóre warzywa i owoce i teraz mogę dać upust mojemu apetytowi na... No właśnie, na przykład na dynię, bo niezmiennie z jesienią mi się kojarzy.
W kuchni musimy zrekompensować sobie niskie temperatury rozgrzewającymi daniami. Warto więc wykorzystać jesienną dynię i przygotować rozgrzewające i sycące curry z dyni i ciecierzycy.
W kuchni musimy zrekompensować sobie niskie temperatury rozgrzewającymi daniami. Warto więc wykorzystać jesienną dynię i przygotować rozgrzewające i sycące curry z dyni i ciecierzycy.
W dzisiejszym wspólnym gotowaniu skupiliśmy się właśnie na daniach z dynią. Wytrawnych, słodkich - co komu przyjdzie do głowy. Ja preferuję wytrawne, choć oczywiście ciastem z dyni nie wzgardzę. Zerknijcie do wszystkich co na dziś przygotowali:
Panna Malwinna http://filozofiasmaku .blogspot.com/
Składniki:
- 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 pęd trawy cytrynowej
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 4 strączki kardamonu
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 200 ml wywaru warzywnego
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 limonka
- garść listków świeżej mięty
- olej roślinny – do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Na patelni z olejem zeszklić szalotkę. Dodać kardamon, gorczycę, drobno posiekane chili i smażyć minutę. Następnie dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Na patelnię dodać dynię, obraną i pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dokładnie wymieszać. Następnie całość podlać mlekiem kokosowym i bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wcisnąć sok z połowy limonki. Całość podzielić na 2 talerze, posypać miętą pokrojoną w paski. Podawać z ćwiartką limonki, z chlebem naan lub chapati.
Smacznego :-)
Inspiracja: bbcgoodfood.com
Inspiracja: bbcgoodfood.com
Zapraszam również na inne dyniowe dania:
to musiało być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i ciecierzycę, i dynię, więc z rozkoszą bym takiego cuda spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTotalnie moje smaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry z mlekiem kokosowym, kocham ciecierzyce, a dynie...
Do tej akurat caly czas sie przekonuje :)
Zapisuje do wyprobowania!
:)
Dziekuje za wspolne dyniowanie!
moje smaki:) mniam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie połączenie kokosa z dynią jest pyszne :) Dzięki za wspólne gotowanie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś kokosowe curry z dynia i z kurczakiem,ale widzę,że ciecierzyca doskonale może zastąpić mięso!
OdpowiedzUsuńWitam, a jeśli chciałabym użyć ciecierzycy gotowanej - nie z puszki, to ile dać? i czy zwykła gorczyca może zastąpić czarną?? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMyślę, że ok 120-150 g będzie ok. Jeśli nie macie czarnej gorczycy to ją pomińcie. Zwykła ma większe ziarenka i jest bardziej odczuwalna w potrawie.
UsuńAle ekstra. mam w domu i dynię i ciecierzycę. Już wiem, jak je wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńNie tak dawno ogarnialiśmy tam atrakcje dla dzieci w Karpaczu - https://www.lesnydwor.karpacz.pl/lesny-dwor/wydarzenia/atrakcje-dla-dzieci-w-karpaczu
OdpowiedzUsuńI na miejscu okazało się, że mają genialną kuchnię, a w tym to, o czym piszesz. Piękna sprawa ;-)