Dziś proponuję kolejne danie z serii dobrze zjeść i się przy tym nie narobić. To bardzo ważna zasada, gdy temperatura na zewnątrz oraz w kuchni przekracza nasze wrodzone zdolności cieszenia się ciepłem :-)
Zapraszam zatem na szybkie w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne paczuszki z wieprzowej polędwiczki, dojrzewającej szynki, jabłka oraz pleśniowego sera.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa ok. 300 g
- 8 plastrów szynki dojrzewającej (serrano, szwarcwaldzka, prosciutto crudo)
- 1/2 jabłka
- aromatyczny ser z pleśnią (Gorgonzola, Stilton, Lazur)
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Z polędwiczki wykroić 4 grube plastry i rozpłaszczyć je delikatnie dłonią. Lekko skropić z obu stron oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni po 40 sekund z każdej strony.
Ułożyć dwa plastry szynki na krzyż, na środku ułożyć podsmażony plaster polędwiczki, na nim cienki plasterek jabłka i łyżeczkę sera. Całość zwinąć w zgrabną paczuszkę i spiąć od góry polówką gałązki rozmarynu. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami polędwiczki. Paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 8-10 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.
Inspiracja: jamieoliver.com
Całość prezentuje się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPiękne podanie- zapewne smaczne:)
OdpowiedzUsuń