06 maja 2014

Wurschtsalat - bawarska sałatka z wędliny

Sezon grillowy już rozpoczęty więc dodatków do potraw na nim przygotowanych nigdy za wiele. To sałatka popularna w Bawarii, gdzie przygotowywana jest z mortadelopodobnej, cienkiej wędliny. U nas takich wędlin nie widziałem dlatego proponuje użyć cienko pokrojonej parówki, smakuje wybornie, sprawdziłem :-)




Składniki (2 porcje):
  • 4 parówki z szynki (w oryginale Regensburger albo Lyoner)
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • Dressing: 8 łyżek bulionu, 8 łyżek zalewy z ogórków, 1 łyżka octu winnego,  1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, sól, czarny pieprz

Ogórki, cebulę i parówki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać wszystkie składniki dressingu.  W misce połączyć parówki, cebulę, ogórki i dressing - odstawić na kilka godzin do lodówki.  Przed podaniem wymieszać ze szczypiorkiem.  
Smacznego:-)

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, jeszcze takiej sałatki nie jadłam :) pokuszę się o nią jeszcze w tym tygodniu! Cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra sałatka. Ja dałem ogórki konserwowe z papryką w zalewie chili z Pińczowa. Dodało to sałatce pikantności. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smakowicie, rozejrzę się za takimi ogórkami...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...