Sezon grillowy już rozpoczęty więc dodatków do potraw na nim przygotowanych nigdy za wiele. To sałatka popularna w Bawarii, gdzie przygotowywana jest z mortadelopodobnej, cienkiej wędliny. U nas takich wędlin nie widziałem dlatego proponuje użyć cienko pokrojonej parówki, smakuje wybornie, sprawdziłem :-)
Składniki (2 porcje):
- 4 parówki z szynki (w oryginale Regensburger albo Lyoner)
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki szczypiorku
- Dressing: 8 łyżek bulionu, 8 łyżek zalewy z ogórków, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, sól, czarny pieprz
Ogórki, cebulę i parówki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać wszystkie składniki dressingu. W misce połączyć parówki, cebulę, ogórki i dressing - odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wymieszać ze szczypiorkiem.
Smacznego:-)
Wygląda smakowicie, jeszcze takiej sałatki nie jadłam :) pokuszę się o nią jeszcze w tym tygodniu! Cieplutko pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSzybka i pyszna, koniecznie spróbuj...
UsuńBardzo dobra sałatka. Ja dałem ogórki konserwowe z papryką w zalewie chili z Pińczowa. Dodało to sałatce pikantności. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, rozejrzę się za takimi ogórkami...
Usuń