Dziś proponuję makaron. Doskonały obiad z sezonowymi zielonymi szparagami, lekko pikantną kiełbasą chorizo i aromatyczną natką pietruszki. Pamiętajcie, że szparagi to nie tylko gotowanie i pieczenie, nie tylko beszamel czy sos holenderski. To najzwyklejsze warzywo, które można wykorzystać w każdej potrawie - jajecznicy, omlecie czy pizzy, zupie, gulaszu albo sałatce. Powodzenia :-)
Składniki (2 porcje):
- 2 porcje makaronu penne (u mnie ok. 160 g)
- 100 g kiełbasy chorizo
- 8-10 cienkich zielonych szparagów
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- odrobina soku z cytryny
- oliwa z oliwek - do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
Szparagi obrać na 1/3 długości od dołu i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić pod skosem w 3-4 cm kawałki (kształtem i rozmiarem niech przypominają makaron). Chorizo pokroić w cienkie półplasterki, a szalotkę i czosnek w cienkie plasterki.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wsypać z powrotem do garnka, przykryć pokrywką.
Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażyć lekko chorizo, a gdy zacznie sie z niej wytapiać tłuszcz dodać szparagi. Całość smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, aż kiełbasa zacznie się rumienić, a szparagi zmiękną. Wówczas dodać szalotkę i czosnek, wszystko smażyć kolejną minutkę. Gdy warzywa będą gotowe na patelnię wsypać makaron i całość podgrzać. Dodać 2/3 natki, 2 łyżki świezo startego parmezanu i wymieszać. Zestawić z palnika i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Danie ułożyć na talerzach i posypać resztą natki.
Smacznego :-)
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuńSmakowity makaronik !
OdpowiedzUsuń