Sporo czasu już minęło odkąd mieliście okazję przeczytać kilka informacji o norymberskich kiełbaskach. Dziś chciałbym wrócić do tematu i zaprezentować Wam danie, które niezwykle często jest wybierane w Bawarii na przeróżnych jarmarkach, w piwnych ogródkach czy restauracjach. Najzwyklejsza kiszona kapusta i grillowane kiełbaski są podstawą tego pysznego dania, które gorąco polecam.
Składniki (2 porcje):
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego, w plasterkach
- 1/2 szklanki białego wina, wytrawnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca, rozgniecione
- cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- 1 łyżka smalcu do smażenia
- 12 kiełbasek norymberskich, usmażonych lub grillowanych
Kapustę przepłukać na sicie pod zimną
wodą. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Rozgrzać w garnku smalec i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę i boczek, szczyptę cukru i smażyć
minutę. Dodać wino i bulion, zagotować, a następnie dodać jałowiec, ziele i liść laurowy oraz szczyptę
cukru. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości, może to zabrać nawet 2 godziny (w moim przypadku 90 minut wystarczyło). Trzeba pamiętać, aby kapustę często mieszać i
ewentualnie podlewać odrobiną wody. Gotową kapustę doprawić pieprzem i solą.
Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej komplet sześciu kiełbasek.
Smacznego :-)
Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej komplet sześciu kiełbasek.
Smacznego :-)
Porady:
Kapustę dobrze przygotować dzień przed podaniem, po odgrzaniu będzie na pewno lepiej smakowała.
Użyjcie kapusty dobrej jakości. Może macie własnej roboty, może kupujecie jakąś ulubioną. Ja do dań duszonych preferuję kapustę kiszoną w białym winie, można ją dostać w puszkach w dyskoncie na L :-)
A tak się składa,że mam te kiełbaski w lodówce. Dokupię kiszoną kapustę i skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń