16 marca 2014

Sałatka z krewetkami i boczkiem

Ostatnio mam fazę na sałatki i bardzo często przygotowuje sobie takie rarytasy do pracy. Zapraszam na sałatkę z aromatycznymi krewetkami i chrupiącymi grzankami oraz boczkiem. Do tego pyszny dressing - czego więcej chcieć???


Sałatka z krewetkami i boczkiem


Składniki:
  • 20 obranych krewetek
  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • 3 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 4 małe kromki ciabatty pokrojone w kostkę (1cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
 Dressing:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody

Sałatka z krewetkami i boczkiem


Przygotować dressing mieszając dokładnie jego wszystkie składniki.
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, rozłożyć na talerzach. 
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i smażyć na niej krewetki z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, aż będą lekko rumiane (około 3-4 minut). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. 
Wytrzeć papierowym ręcznikiem patelnię, wlać drugą łyżkę oliwy i smażyć ciabattę, aż powstaną złote grzanki. W międzyczasie rozgrzać drugą patelnię i na suchą położyć plasterki boczku. Smażyć aż zrobią się złote i chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Pokrojony w paski boczek, grzanki oraz krewetki rozłożyć na sałacie, polać dressingiem wg uznania. Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł!!! Dzięki za przepis. Musi znaleźć się w naszym menu sałatkowym. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, a krewetek jeszcze nie jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Siemka, to ja Żaneta, muszę potwierdzić, iż nadzwyczaj ciekawie opisujesz swojego bloga, niesłychanie chętnie na niego wstąpię bankowo co jakiś czas, pozdrawiam Cię cieplutko, całusy !

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...