Ostatnio mam fazę na sałatki i bardzo często przygotowuje sobie takie rarytasy do pracy. Zapraszam na sałatkę z aromatycznymi krewetkami i chrupiącymi grzankami oraz boczkiem. Do tego pyszny dressing - czego więcej chcieć???
Składniki:
- 20 obranych krewetek
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- 3 cienkie plasterki wędzonego boczku
- 4 małe kromki ciabatty pokrojone w kostkę (1cm)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
Przygotować dressing mieszając dokładnie jego wszystkie składniki.
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, rozłożyć na talerzach.
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i smażyć na niej krewetki z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, aż będą lekko rumiane (około 3-4 minut). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Wytrzeć papierowym ręcznikiem patelnię, wlać drugą łyżkę oliwy i smażyć ciabattę, aż powstaną złote grzanki. W międzyczasie rozgrzać drugą patelnię i na suchą położyć plasterki boczku. Smażyć aż zrobią się złote i chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Pokrojony w paski boczek, grzanki oraz krewetki rozłożyć na sałacie, polać dressingiem wg uznania. Smacznego :-)
Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!!! Dzięki za przepis. Musi znaleźć się w naszym menu sałatkowym. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, a krewetek jeszcze nie jadłam ...
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSiemka, to ja Żaneta, muszę potwierdzić, iż nadzwyczaj ciekawie opisujesz swojego bloga, niesłychanie chętnie na niego wstąpię bankowo co jakiś czas, pozdrawiam Cię cieplutko, całusy !
OdpowiedzUsuń