Ostatnio trochę Was zaniedbuję, ale niestety wiosna to nie tylko czas nowalijek, dłuższe i cieplejsze dni. To również czas kiedy mam sporo nieblogowej pracy i okres, w którym domowe sprzęty odmawiają posłuszeństwa ;-)
Rok temu również na pewnie czas Was opuściłem, bo z komputerem poróżniła nas różnica zdań, w tym roku elektronika również dała mi popalić i stąd przez pewien czas musiałem się pomęczyć nad komputerem. Co nie znaczy, że nie gotowałem i moimi postami postaram się nadrobić stracony czas.
Zapraszam na sałatkę, bo tych ostatnio przygotowuję najwięcej. Nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez pysznej i sycącej sałatki, a tym razem proponuję sałatkę z buraczków i cykorii. Jej lekka goryczka złamana słodyczą ugotowanego buraka, a do tego orientalny smak kminu. Pysznie :-D
Rok temu również na pewnie czas Was opuściłem, bo z komputerem poróżniła nas różnica zdań, w tym roku elektronika również dała mi popalić i stąd przez pewien czas musiałem się pomęczyć nad komputerem. Co nie znaczy, że nie gotowałem i moimi postami postaram się nadrobić stracony czas.
Zapraszam na sałatkę, bo tych ostatnio przygotowuję najwięcej. Nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez pysznej i sycącej sałatki, a tym razem proponuję sałatkę z buraczków i cykorii. Jej lekka goryczka złamana słodyczą ugotowanego buraka, a do tego orientalny smak kminu. Pysznie :-D
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie ugotowane buraczki
- 2 małe główki cykorii
- 10 g orzechów włoskich
- szczypta ziaren kminu rzymskiego
- 1/2 jabłka
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- mała garść posiekanej natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżeczki miodu
Podprażyć na gorącej suchej patelni orzechy oraz ziarna kminu. Odstawić do wystygnięcia.
Przeciąć cykorię wzdłuż na 6 części, przełożyć do miski. Jeśli cykoria jest długa można ja przeciąć na pół lub porozdzielać listki. Podzielić jabłko na pół, oczyścić z gniazda z nasionami i pociąć w cienkie plasterki. Obrać cebulę i również pokroić w cienkie plasterki.
Dodać owoc i cebulę wraz z natką pietruszki do miski z cykorią. Delikatnie wymieszać razem z orzechami i kminkiem. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz miód.
Dodać owoc i cebulę wraz z natką pietruszki do miski z cykorią. Delikatnie wymieszać razem z orzechami i kminkiem. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz miód.
Pora na buraki. Każdy pokroić w półplasterki i delikatnie rozłożyć na sałatce. Całość polać dressingiem.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
Pysznie i zdrowo... to to co lubię:)
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam tylko sałatkę z buraków w wersji z kozim serem ;) Z cykorią jeszcze nie próbowałam!! Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń