Znów zostawiłem Was na dłuższy czas bez pysznych propozycji, ale skruszony wracam :-)
Proponuję aromatyczną mieszankę smaków: słodkiego grejpfruta, pikantnej rukoli i aromatycznego boczku, a to wszystko w doskonałym dresingu na bazie octu balsamicznego.
Proponuję aromatyczną mieszankę smaków: słodkiego grejpfruta, pikantnej rukoli i aromatycznego boczku, a to wszystko w doskonałym dresingu na bazie octu balsamicznego.
Składniki (2 porcje):
- 1 czerwony grejpfrut
- 1/2 obranego awokado
- 2 duże garści rukoli
- 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
Umytą rukolę przełożyć do miski.
Wyfiletować grejpfrut: odciąć po plasterku z góry i z dołu. Położyć go na desce i odcinać skórkę przy samym miąższu, przesuwając nóż z góry na dół, podążając za kształtem owocu. Następnie oddzielić za pomocą noża segmenty od membrany, i przełożyć je do miski razem z sokiem. Obraną połówkę awokado (bez pestki) pokroić wzdłuż na plasterki 1 cm grubości. Przełożyć go do miski i delikatnie wymieszać z rukolą, grejpfrutem i sokiem.
Rozgrzać suchą patelnię i położyć na niej boczek, smażyć z obu stron aż się zrumieni. Przełożyć na papierowy ręcznik a następnie pokroić go w mniejsze paski (2cm).
Na talerzach ułożyć sałatkę, a na niej kawałki boczku. Na gorącą patelnię, na której wcześniej smażony był boczek, wlać wodę i ocet balsamiczny, lekko zredukować, mieszając. Dressingiem skropić sałatkę.
Smacznego :-)
Hmm... Chyba już wiem co będę jeść jutro... Zrobił mi Pan ochoty na taką rukole... a połączenie z grapefriutem i octem balsamicznym (o reszcie już nie wspomnę) mniaaam... niebo w .... buzi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
K.
Wygląda pysznie, a lista składników sugeruje mi,że smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie :) Mam wszystko, poza boczkiem - zaryzykuję więc z wędzonym łososiem :)
OdpowiedzUsuńGrapufruit, nie grejpfrut
OdpowiedzUsuń