13 stycznia 2014

Warzywne bolognese

Czasem nie mam ochoty na mięcho albo po prostu czasu na jego przygotowanie. Gdy wracam wieczorem z pracy chcę zjeść smacznie, ale w miarę szybko. Tradycyjne mięsne bolognese, a raczej ragù - bo tak ten sos właściwie się nazywa jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne. Przygotowanie porządnego sosu zajmuje 3 godziny, a jego warzywnej wersji 30 minut. Do historii sosu bolońskiego wrócimy niebawem przy okazji przepisu tradycyjnego, a dziś prezentuję niezwykle pyszny, lekki i szybki w przygotowaniu sos warzywny.
Pamiętajcie tylko, że taki twór jak spaghetti bolognese we Włoszech praktycznie nie istnieje. Podyktowane jest to względami praktycznymi. Sos miesno-warzywny jest za ciężki do wąskiego, tak delikatnego makaronu. Do mięsnego i warzywnego bolognese polecam zatem płaskie wstążki (tagliatelle, papardelle), ewentualnie rurki (penne, rigatoni).


Warzywne bolognese

Składniki (2-3 porcje):
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała marchewka 
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 cebula 
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
  • 1 gałazka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • ulubiony makaron (2-3 porcje)
  • parmezan - do podania

Warzywne bolognese


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion. Razem z pozostałymi warzywami (oczywiście umytymi i obranymi jeśli potrzeba) pokroić w drobną kostkę. 
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę (2 łyżki wystarczą). Podsmażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem i cebulą, aż zmienią kolor, ale się nie przyrumienią (ok. 5 minut). Dodać koncentrat i chwilkę smażyć, aby się delikatnie skarmelizował. Dodać bulion i sos z pomidorów z puszki,  tymianek i rozmaryn, zagotować i dusić przez kwadrans.
W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Po zagotowaniu ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Wracając do sosu - dodać pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem - dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Odkryć, jeśli potrzeba i odparować nadmiar sosu.
Podawać z ulubionym makaronem. Posypać świeżo startym parmezanem - wedle uznania.
Smacznego :-)


Warzywne bolognese

4 komentarze:

  1. najlepsza wersja sosu do makaronu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się wersja bezmięsna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie się Ciebie czyta, Facecie. Będę tu częściej zaglądała, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 47 yr old Financial Analyst Kleon Waddup, hailing from Victoria enjoys watching movies like The Private Life of a Cat and Rafting. Took a trip to Greater Accra and drives a Bugatti Royale Kellner Coupe. skorzystaj z tego linku

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...