Pieczywo jadam dość rzadko dlatego jeśli już zawita na mój stół to nie może to być najzwyklejsza kanapka z serem. Tym razem postanowiłem przygotować kanapkę obiadową ze wspaniałym stekiem z antrykotu i aromatycznym serem Stilton - obiad gotowy w kilka minut, nie można nie skorzystać!
Składniki:
- 1 ciabatta, najlepiej z mojego przepisu :-)
- 1 stek z antrykotu, ok. 200-250 g
- 1 spora garść rukoli
- 2 łyżeczki musztardy
- 50 g aromatycznego sera (u mnie Stilton z karmelizowaną cebulą)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- krem balsamiczny do podania
Umyty stek osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć z obu stron oliwą i posolić. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą smażyć stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie wrócić do strony, która była smażona jako pierwsza i powtórzyć smażenie po 30-60 sekund z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać). Usmażony stek zdjąć z patelni, oprószyć pieprzem i odłożyć na 2 minuty, aby odpoczął.
Ciabattę przekroić w poprzek na pół, ułożyć ją miąższem w dół na patelni, na której smażony był stek. Gdy się lekko zrumieni ułożyć połówki pieczywa na talerzu i każdą kromkę posmarować łyżeczką musztardy. Na niej ułożyć po połowie rukoli i po połowie steka pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm. Na mięso ułożyć pokruszony ser. Całość oprószyć pieprzem i skropić kremem balsamicznym.
Smacznego :-)
DOBRE RADY :-)
- Możecie użyć dowolnego białego pieczywa, ale własnoręcznie upieczone będzie smakować najlepiej. Może to być ciabatta lub bagietka.
- Jeśli nie przepadacie za wołowiną usmażcie pierś kurczaka.
- Stilton to brytyjski ser pleśniowy. Ciężko go zastąpić jakimś innym serem, ale w tym konkretnym przypadku możecie użyć naszego polskiego Lazura. Chodzi o ser z pleśniowym przerostem, twardy, który da się pokruszyć. Gorgonzola się tutaj nie przyda, jest zbyt kremowa.
Super, ale to musi być pyszne. Chyba sobie kupię wołowinę, albo kaczkę :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie chyba czas najwyzszy cos takiego w domu przygotowac, ciekawe jaka bedzie reakcja rodzinki jak im zrobie takie kanapeczki. przepis wydaje sie prosty niczym parzenie herbaty ginger& orange wiec chyba dam rade. miejmy nadzieje, ze sie uda. czy zamiast wolowiny moge dac kurczaka?
OdpowiedzUsuńU Ciebie, jak u mnie serowe klimaty. Bardzo ciekawe zestawienie Stiltona z wołowiną. Ja od kilku dni dumam nad zakupionymi polskimi serami zagrodowymi i błądzę, bo to bardzo trudne sery jak się okazuje. Kilku udanych połączeń doświadczyłam, ale głównie pudłuję...
OdpowiedzUsuń