29 stycznia 2014

Ciabatta z wołowiną i aromatycznym serem

Pieczywo jadam dość rzadko dlatego jeśli już zawita na mój stół to nie może to być najzwyklejsza kanapka z serem. Tym razem postanowiłem przygotować kanapkę obiadową ze wspaniałym stekiem z antrykotu i aromatycznym serem Stilton - obiad gotowy w kilka minut, nie można nie skorzystać!


Ciabatta z wołowiną i aromatycznym serem


Składniki:
  • 1 ciabatta, najlepiej z mojego przepisu :-)
  • 1 stek z antrykotu, ok. 200-250 g
  • 1 spora garść rukoli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 g aromatycznego sera (u mnie Stilton z karmelizowaną cebulą)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • krem balsamiczny do podania

Ciabatta z wołowiną i aromatycznym serem


Umyty stek osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć z obu stron oliwą i posolić. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą smażyć stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie wrócić do strony, która była smażona jako pierwsza i powtórzyć smażenie po 30-60 sekund z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać). Usmażony stek zdjąć z patelni, oprószyć pieprzem i odłożyć na 2 minuty, aby odpoczął.
Ciabattę przekroić w poprzek na pół, ułożyć ją miąższem w dół na patelni, na której smażony był stek. Gdy się lekko zrumieni ułożyć połówki pieczywa na talerzu i każdą kromkę posmarować łyżeczką musztardy. Na niej ułożyć po połowie rukoli i po połowie steka pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm. Na mięso ułożyć pokruszony ser. Całość oprószyć pieprzem i skropić kremem balsamicznym.
Smacznego :-)


DOBRE RADY :-)

  1. Możecie użyć dowolnego białego pieczywa, ale własnoręcznie upieczone będzie smakować najlepiej. Może to być ciabatta lub bagietka.
  2. Jeśli nie przepadacie za wołowiną usmażcie pierś kurczaka. 
  3. Stilton to brytyjski ser pleśniowy. Ciężko go zastąpić jakimś innym serem, ale w tym konkretnym przypadku możecie użyć naszego polskiego Lazura. Chodzi o ser z pleśniowym przerostem, twardy, który da się pokruszyć. Gorgonzola się tutaj nie przyda, jest zbyt kremowa.

3 komentarze:

  1. Super, ale to musi być pyszne. Chyba sobie kupię wołowinę, albo kaczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie chyba czas najwyzszy cos takiego w domu przygotowac, ciekawe jaka bedzie reakcja rodzinki jak im zrobie takie kanapeczki. przepis wydaje sie prosty niczym parzenie herbaty ginger& orange wiec chyba dam rade. miejmy nadzieje, ze sie uda. czy zamiast wolowiny moge dac kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie, jak u mnie serowe klimaty. Bardzo ciekawe zestawienie Stiltona z wołowiną. Ja od kilku dni dumam nad zakupionymi polskimi serami zagrodowymi i błądzę, bo to bardzo trudne sery jak się okazuje. Kilku udanych połączeń doświadczyłam, ale głównie pudłuję...

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...