Z pewnością nie każdy z Was lubi lub też ma ochotę piec chleby na drożdżach. Oczywiście alternatywą są te na zakwasie, ale nie każdy jest w posiadaniu zakwasu, a jego samodzielne wyhodowanie to nie kwestia chwili.
Niezależnie od wszystkiego oba wyżej wymienione typy pieczywa mają wspólną cechę - ich sprzymierzeńcem jest czas. Ich, ale nie naszym. Tylko wtedy gdy poświecimy im wystarczająco dużo czasu odwdzięczą się nam smakiem, zapachem i wyglądem. Niestety nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością czasu, aby przygotować pyszny bochenek drożdżowego pieczywa, co wcale nie oznacza, że musimy z chleba zrezygnować. W takich wypadkach to właśnie pieczywo na sodzie jest naszym sprzymierzeńcem. Nie wymaga wyrabiania i wyrastania, jego przygotowanie nie zajmuje wiele więcej czasu niż czas, który chleb spędzi w piekarniku. Dzięki takim chlebom możemy cieszyć się świeżym pieczywem o wschodzie słońca, nie wstając o takiej porze jak piekarze :-)
Na moim blogu możecie już zobaczyć chleb przygotowany z użyciem sody, teraz pora na drugi. Moim zdaniem jest zdecydowanie smaczniejszy, przygotowany z ciemnym piwem Guinness, które dodaje mu charakteru i niebanalnego smaku.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 550 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 300 ml piwa Guinness
- 220 ml maślanki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, z ciasta uformować wałek o długości formy do pieczenia. Natłuścić formę i umieścić w niej ciasto. Przykryć ściereczką.
Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni,a gdy ten osiągnie właściwą temperaturę umieścić formę w piecu i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas opukiwania go od spodu. Przed jedzeniem wystudzić bochenek na kratce.
Smacznego :-)
Inspiracja: Paul Hollywood's Bread
Inspiracja: Paul Hollywood's Bread
Zapraszam na inny wypiek z sodą:
Muszę koniecznie wypróbować. U mnie w domu od paru miesięcy króluje chleb na drożdżach. Wiem, że doskonale wchłania się z niego witamina D, a mam małego synka, który ją potrzebuje. Korzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciam.pl/przepisy-ciasta/207074