27 stycznia 2014

Chleb na sodzie i piwie - bez drożdży - Paul Hollywood

Z pewnością nie każdy z Was lubi lub też ma ochotę piec chleby na drożdżach. Oczywiście alternatywą są te na zakwasie, ale nie każdy jest w posiadaniu zakwasu, a jego samodzielne wyhodowanie to nie kwestia chwili. 
Niezależnie od wszystkiego oba wyżej wymienione typy pieczywa mają wspólną cechę - ich sprzymierzeńcem jest czas. Ich, ale nie naszym. Tylko wtedy gdy poświecimy im wystarczająco dużo czasu odwdzięczą się nam smakiem, zapachem i wyglądem. Niestety nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością czasu, aby przygotować pyszny bochenek drożdżowego pieczywa, co wcale nie oznacza, że musimy z chleba zrezygnować. W takich wypadkach to właśnie pieczywo na sodzie jest naszym sprzymierzeńcem. Nie wymaga wyrabiania i wyrastania, jego przygotowanie nie zajmuje wiele więcej czasu niż czas, który chleb spędzi w piekarniku. Dzięki takim chlebom możemy cieszyć się świeżym pieczywem o wschodzie słońca, nie wstając o takiej porze jak piekarze :-)
Na moim blogu możecie już zobaczyć chleb przygotowany z użyciem sody, teraz pora na drugi. Moim zdaniem jest zdecydowanie smaczniejszy, przygotowany z ciemnym piwem Guinness, które dodaje mu charakteru i niebanalnego smaku.



Chleb na sodzie i piwie - bez drożdży...


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 550 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 300 ml piwa Guinness
  • 220 ml maślanki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, z ciasta uformować wałek o długości formy do pieczenia. Natłuścić formę i umieścić w niej ciasto. Przykryć ściereczką. 
Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni,a gdy ten osiągnie właściwą temperaturę umieścić formę w piecu i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas opukiwania go od spodu. Przed jedzeniem wystudzić bochenek na kratce.
Smacznego :-)

Inspiracja: Paul Hollywood's Bread

Zapraszam na inny wypiek z sodą:

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread

 

Chleb na sodzie i piwie - bez drożdży...

 

 

 

1 komentarz:

  1. Muszę koniecznie wypróbować. U mnie w domu od paru miesięcy króluje chleb na drożdżach. Wiem, że doskonale wchłania się z niego witamina D, a mam małego synka, który ją potrzebuje. Korzystam z przepisu
    http://www.ciam.pl/przepisy-ciasta/207074

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...