W poszukiwaniu idealnej zupy ziemniaczanej czy też kartoflanej, nie wiem jak tam ją zwiecie, trafiłem na Bawarię. Wypróbowałem już wiele ziemniaczanek (na blogu mieliście okazję zobaczyć berlińską zupę ziemniaczaną) a teraz zapraszam na południe Niemiec. Ta zupa różni się od berlińskiej, nie jest kremowa, a warzywa są bardziej odczuwalne. Mimo podobnych składników smakuje zupełnie inaczej. Bawarczycy podają ją z boczkiem lub opcjonalnie z wędzonym węgorzem. Koniecznie muszę wypróbować tą drugą wersję, bo uwielbiam zupę ziemniaczaną z wędzonym trewalem. Już wkrótce zaproszę na małą relację z Bawarii...
Dzisiejszy przepis przygotowałem w ramach wspólnego gotowania. Wyzwaniem było przygotowanie potrawy z boczkiem, porem i ziemniakami - koniecznie zobaczcie co przygotowali w swoich kuchniach niżej wymienieni:
Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/
Składniki (4 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 100 selera
- 1 cebula
- 1,2 l bulionu wołowego lub cielęcego
- 1 mały por
- 100 g śmietany
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 2 łyżki oleju
- 8 cienkich plasterków boczku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek - do smaku
Warzywa obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno
posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć, aż lekko
zmienią kolor. Dodać bulion i dusić przez 20 minut, aż warzywa będą
miękkie. W międzyczasie por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w
półplasterki. Zeszklić lekko na maśle.
Zupę zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia,
dodać podduszony por i śmietanę. Doprawić do smaku gałką, solą, pieprzem i
majerankiem.
Na suchej patelni podsmażyć na złoto z obu stron plasterki boczku, po wyjęciu z patelni osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z plastrami boczku - można je pokroić lub podać w całości.
Smacznego :-)
Noooo i jest:)kolejna ziemniaczana:)a czy warto było czekać,dam znać wkrótce,jak ugotuję.Już zacieram ręce,bo jestem ciekawa,czy przebije przepyszną berlińską:)
OdpowiedzUsuńNo to czekam na opinię :-)
UsuńDlugo musiałaś czekać na kolejną propozycję, ale to nie ostatnie moje słowo ;-)
być przepyszna – jutro sobie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubie takie zimowe zupy! A polaczenie pora i ziemniakow to juz klasyka :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś i z chęcią bym znów zjadła :)
OdpowiedzUsuńNo to do roboty :-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńWczoraj zupę zrobił mój mąż na obiad. Zupa była przepyszna!!
I będziemy ją tym bardziej pamiętać że akurat zepsuł nam się blender, więc mąż podłaczył końcówkę blendera do wiertarki i tak zmiksował :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202972708832835&set=a.10200515716289557.1073741825.1657382473&type=1&theater
21 year-old Nuclear Power Engineer Modestia Prawle, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like Chapayev and Gunsmithing. Took a trip to Yin Xu and drives a Ferrari 250 GT Cabriolet. link
OdpowiedzUsuń