Dziś proponuję Wam pyszną zapiekankę makaronową z paprykową kiełbasą. Przygotowałem ją z węgierską surową kiełbasą z mangalicy, ale każda wieprzowa surowa kiełbasa doskonale się do tego nada. Do tego Wasz ulubiony makaron, jakieś rurki czy kolanka, pyszny zestaw aromatycznych serów - cheddar, parmezan czy gruyere i podstawę dania mamy gotową. Reszta to już kombinowanie ulubionych smaków i zapachów.
Zapiekanki makaronowe są pyszne i doskonale się sprawdzają na obiad czy kolację. Maja jeszcze jedną zaletę - można je spokojnie odgrzać w dzień następny, więc obiad na dwa dni zapewniony. No chyba, że zjecie ją za jednym razem, a to bardzo prawdopodobne :-D
Zapiekanki makaronowe są pyszne i doskonale się sprawdzają na obiad czy kolację. Maja jeszcze jedną zaletę - można je spokojnie odgrzać w dzień następny, więc obiad na dwa dni zapewniony. No chyba, że zjecie ją za jednym razem, a to bardzo prawdopodobne :-D
Z makaronu możecie przygotować również inne zapiekanki:
Zapiekanka z makaronu, cukinii i salami
Składniki (4 porcje):
- 500 g surowej kiełbasy paprykowej
- 2 szalotki
- 8 niedużych pieczarek brązowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- 500 g makaronu rurki (penne, tubettini, tortiglioni)
- 150 g świeżego młodego szpinaku (baby szpinak)
- posiekana natka pietruszki - do podania
Sos:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 50 g parmezanu, startego
- 100 g sera cheddar, startego
Ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente wrzucić do garnka baby szpinak, zamieszać i przecedzić makaron ze sparzonym szpinakiem.
Z kiełbasek zdjąć jelita i pokroić je w małej wielkości kawałki, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce (grube wiórki), pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni obsmażyć mięso, gdy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć, aż mięso i cebula lekko się zrumienią. Dodać marchewkę i czosnek, wymieszać i chwilkę przesmażyć, aby czosnek uwolnił aromat. Wlać passatę, wino i bulion. Zagotować i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotować sos.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i wymieszać. Dodać mleko, zmniejszyć ogień i rozprowadzić mąkę w mleku. Mieszać, aż sos będzie gładki i delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Połowę makaronu wymieszanego ze szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą warstwę ułożyć mięso, a następnie pozostały makron. Polać sosem i posypać wymieszanymi serami. Piec 25 minut, aż zapiekanka się zezłości.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed podaniem aby odpoczęła, a sos zgęstniał. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed podaniem aby odpoczęła, a sos zgęstniał. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)
Źródło: www.bbcgoodfood.com
Źródło: www.bbcgoodfood.com
Takie zapiekanki to idealny sposób na urozmaicenie jadłospisu :)
OdpowiedzUsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.