Uwielbiam sałatki z kurczakiem. Są sycące, doskonale nadają się na lunch, czy nawet obiad. No i jak większość sałatek przygotowuje się je bardzo szybko. Dressing jest bardzo lekki, cytrusowy - doskonale sprawdza się w sałatce. Spróbujcie :-)
Składniki (2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 główka sałaty rzymskiej, mini
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smaku
- kilka listków pietruszki
W misce wymieszać sok z cytryny, cukier, posiekany drobno ząbek czosnku i oliwę. Doprawić odrobiną soli. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oliwy, położyć pierś z kurczaka. Po minucie odwrócić na drugą stronę i zmniejszyć ogień. Smażyć około 10 minut, przewracając co minutę. W międzyczasie opłukać i odsączyć fasolę, umyć i porwać na małe kawałki sałatę. Rozdzielić między dwa talerze i skropić 1/3 dresingu.
Gdy pierś z kurczaka będzie gotowa, zanurzyć ją w pozostałych 2/3 dresingu, tak aby dokładnie się nim pokryła. Odłożyć na deskę, dać mięsu odpocząć około 2 minuty, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Kurczaka ułożyć na sałacie, posypać porwanymi listkami pietruszki, oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Gdy pierś z kurczaka będzie gotowa, zanurzyć ją w pozostałych 2/3 dresingu, tak aby dokładnie się nim pokryła. Odłożyć na deskę, dać mięsu odpocząć około 2 minuty, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Kurczaka ułożyć na sałacie, posypać porwanymi listkami pietruszki, oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego :-)
Z kurczakiem polecam również:
Pysznie wygląda :)Wszystkie dodatki bardzo do siebie pasują !
OdpowiedzUsuńChcę zrobić wieczór kawalerski w Krakowie - https://www.shootingcracow.com/oferta/wieczor-kawalerski/
OdpowiedzUsuńCzy ktoś z Was wie, jak tam wygląda kwestia jakości jedzenia? Podzielicie się doświadczeniami?