Składniki (2 porcje):
- 1 nieduży bakłażan (około 300 g)
- mąka do oprószenia bakłażana
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 6 plastrów szynki prosciutto
- 2 nieduże listki sałaty rzymskiej
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku w łupinach
- sól
Dressing:
- 40 ml oliwy z oliwek
- 30 ml octu sherry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka posiekanego oregano (może być suszone)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać solą i odstawić na 30 minut, aż warzywo puści gorzki sok. Delikatnie zebrać go oraz resztki soli za pomocą ręcznika papierowego. Starać się nie wcierać na nowo w bakłażana powstałego w ten sposób płynu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje, a następnie go usunąć. Oprószyć plastry bakłażana delikatnie mąką i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć bakłażana na talerzu, następnie na nim porwane plastry szynki prosciutto i pokrojone w ćwiartki jajko.
Czas przygotować dressing. Do rondelka wlać oliwę, ocet, sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, liść laurowy, oregano i pietruszkę. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przecedzić wszystko przez sitko, tak aby został tylko sam płyn. Skropić dressingiem sałatkę w ilości jaka Wam odpowiada. Odczekać około 30 minut. Posypać posiekanymi liśćmi sałaty. Smacznego :-)
prosta, ale jakaś taka wykwintna. podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu świetna.
OdpowiedzUsuń