Kanapki wcale nie muszą być nudne, a te zrobione z własnoręcznie wykonanego pieczywa wręcz nie powinny takie być. Dziś na bazie ciabatty, którą możecie znaleźć na moim blogu proponuję kanapkę z grillowanego pieczywa, równie grillowanego oscypka, szynki dojrzewającej i żurawiny. Całości dopełni chrupiąca sałata :-)
Jeśli lubicie niepospolite kanapki to zerknijcie również na inne kanapkowe propozycje, które dla Was przygotowałem: kanapkę z krewetkami,czy też grillowaną ciabattę z łososiem.
Składniki:
- 1 ciabatta
- 4 plastry oscypka
- 2 plastry szynki dojrzewającej (u mnie hiszpańska Serrano)
- kilka liści ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
Ciabattę przekroić na 2 kromki i podsmażyć na patelni grillowej albo zapiec w piekarniku. Następnie każdą posmarować łyżką oliwy, ułożyć na niej sałatę i plaster szynki. Na suchej patelni podsmażyć z obu stron plastry oscypka i ułożyć je na wierzchu kanapek. Na ser powędruje konfitura z żurawiny.
Smacznego :-)
CUDEŃKO! Poproszę taką jedną :)
OdpowiedzUsuńOscypek i żurawina - idealny duet. Wyglądają przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, w najbliższych dniach spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń