04 listopada 2013

Gęsia wątróbka w sosie grzybowym

Mało osób lubi wątróbkę, a pewnie sporo jej nawet nie próbowało. Ja może jakimś wielkim jej fanem nie jestem, ale od czasu do czasu chętnie skosztuję jakieś danie z wątróbką. Jest to z reguły wątróbka wieprzowa, w sposób kompletnie tradycyjny, czyli po prostu z cebulką. 
Od czasu do czasu jednak postanawiam zaszaleć i przygotowuję z wątróbki coś bardziej wymyślnego. Tym razem padło na gęsią wątróbkę, ale nie przetłuszczoną olbrzymią wątrobę, chociaż ją też lubię i żałuję, że w Polsce nie jest łatwo dostępna. Tak więc do dzisiejszego dania użyłem wątróbek z młodych gęsi, niezwykle delikatnych, smaczniejszych moim zdaniem od wątróbek kurzych czy wieprzowych. Naprawdę nie ma się co bać wątróbki, bo można z niej przygotować niezwykle pyszne i szybkie posiłki. Jeśli zaglądacie czasem na mój blog to mieliście okazje zobaczyć już Lebergröstl oraz Wątróbkę z warzywami i makaronem.
Zapraszam zatem na pyszną, delikatną gęsia wątróbkę w sosie pieczarkowo-śmietanowym z dodatkiem białego wina. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów, wątróbka będzie równie pyszna.



Gęsia wątróbka w sosie grzybowym


Składniki (2 porcje):
  • 400 g gęsiej wątróbki
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w półplasterki
  • 8 średnich brązowych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml wina białego, wytrawnego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka mleka – do namoczenia wątróbki
  • 2 łyżki smalcu gęsiego – do smażenia
  • sól, pieprz kolorowy – do smaku



Wątróbkę oczyścić z tłuszczu, przerostów i błonki. Opłukać i namoczyć w mleku przez 30 minut. Na łyżce smalcu zeszklić cebulę, przykryć pokrywką i lekko poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać czosnek i natkę, wymieszać i smażyć przez pół minuty Po usmażeniu przełożyć do miseczki. 
Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką i smażyć na pozostałej łyżce smalcu - po minucie z każdej strony. Dodać usmażoną wcześniej cebulę z pieczarkami, wymieszać, wlać wino i śmietanę. Odparować nadmiar sosu delikatnie mieszając. Nie gotować zbyt długo, bo wątróbka będzie zbyt twarda. Doprawić do smaku solą i pieprzem tuż przed podaniem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego :-)


Gęsia wątróbka w sosie grzybowym

1 komentarz:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...