To kremowa zupa doskonała na dni, które nieuchronnie się zbliżają. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Bliskowschodnie smaki, cała masa błonnika i samo zdrowie. No i podstawowa zaleta, robi się bajecznie szybko, a doskonały obiad po ciężkim dniu pracy ląduje na stole w mgnieniu oka.
Składniki (2-3 porcje):
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- szczypta suszonych płatków chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 150 g czerwonej soczewicy
- 850 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- ½ puszki ciecierzycy
- posiekana kolendra, jogurt grecki– do podania
Na suchej patelni podprażyć przez minutę kmin i chili. Dodać oliwę i cebulę, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać soczewicę i chwilkę podsmażyć, wlać bulion i pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (ok. 15 minut).
Zmiksować zupę na gładko blenderem lub malakserem, jeśli chcecie aby była naprawdę jedwabista przetrzyjcie ją dodatkowo przez sito. Wlać ją z powrotem do garnka i dodać ciecierzycę. Lekko podgotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kolendrę i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
To mi sie podoba! Zrobie w najblizszym czasie ;) A ta soczewica to sucha czy z puszki?
OdpowiedzUsuńSucha :-)
UsuńOK, dzieki nie wiedzialam ze ona tak szybko sie gotuje ;) Nigdy jeszcze nic z niej nie robilam, a slyszalam ze jest barzo dobra, dlatego chce koniecznie wyprobowac;)
Usuńbrzmi doskonale, zaraz się biorę do roboty :)
OdpowiedzUsuń