02 października 2013

Risotto z dynią i szałwią

Dynie atakują z każdej strony, gdzie się nie oglądniecie jest pomarańczowo :-)
Tym razem postanowiłem przygotować risotto z pieczoną dynią. Pieczenie wydobywa z dyni (oraz innych warzyw) niesamowitą słodycz, która w dodatku ulega karmelizacji. Smak w porównaniu ze smażeniem i duszeniem jest o niebo lepszy. Taka pieczona dynia nadaje się nie tylko do risotto oczywiście, doskonale sprawdzi się w zupie czy sałatce. Risotto z jej dodatkiem jest kremowe, słodziutkie i aromatyczne zarówno dzięki dyni jak i szałwii, z dodatkiem której dynia była pieczona.

Jeśli poszukujecie przepisów na potrawy z dyni zerknijcie również:

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Jesienne placki ziemniaczane z dynią

Placek z dyni

Gulasz z dyni i fasoli - Porotos granados

Zupa krem z dyni

 

Risotto z dynią i szałwią

Składniki (2 porcje):
  •  0,5 kg obranej dyni
  •  ok 10 listków świeżej szałwii
  •  0,7 l gorącego bulionu warzywnego
  •  25 g masła
  • 1 cebula
  • 150 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 100 ml białego wina, półwytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • 25 g startego parmezanu



Nagrzać piekarnik do 220 stopni. 
Dynię pokroić na 2-3 kawałki, skropić oliwą. Połowę szałwii przesiekać i posypać nią dynię. Całość dobrze obtoczyć w oliwie i wstawić do piekarnika na około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka, ale nadal sprężysta.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać połowę masła i usmażyć powoli pokrojoną w kostkę cebulę (około 8 minut). Gdy będzie miękka (ale nie brązowa) dodać ryż i dokładnie obtoczyć go w maśle. Zmniejszyć ogień. Smażyć chwilę, aż końcówki ziaren zaczną robić się przeźroczyste. Dodać wino i mieszając czekać aż odparuje. Następnie podlać ryż odrobiną bulionu i ciągle mieszając, czekać, aż ziarna wchłoną płyn. Powtarzać tą czynność, aż ryż będzie gotowy (około 25-30 minut), nie dodawać na raz zbyt dużo płynu. Ryż powinien być miękki z zewnątrz, a w środku, przegryzając powinniśmy czuć lekki opór. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu risotta.
Gdy dynia będzie upieczona, połowę pokroić w kostkę a z drugiej połowy zrobić puree. Pozostałe liście szałwii obsmażyć, po kilka sekund każdą stronę, na lekko natłuszczonej patelni, robiąc z nich chipsy. Odłożyć na papierowy ręcznik. Do ryżu dodać puree dyniowe, starty parmezan i resztę masła. Wymieszać, a następnie odstawić na kilka minut, aby risotto odpoczęło. W tym czasie ryż wchłonie jeszcze trochę wilgoci.
Gotową potrawę nałożyć na talerze, wierzch udekorować pozostałymi kawałkami dyni oraz listkami szałwii.  
Konsystencja: risotto powinno być kremowe i lekko gęste, risotto nie może być zupą. Kiedy nabierze się odrobinę drewnianą łyżką i podniesie ją do góry, to przez moment ryż powinien  być do niej przyklejony, a następnie odpaść.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Jaka kopalnia dyniowych przepisów. Na mnie też z każdej strony patrzą dynie. Mam tylko pytanie jakiej dyni użyłeś, jest ich tyle gatunków aż trudno się zdecydować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była akurat hokkaido, ale muscat czy butternut tez się nada :-) Każda jest pyszna.

      Usuń
  2. Dynia, dynia, dynia :) same przepisy z dynią:)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...