14 października 2013

Pieczone placki ziemniaczane z wędzoną rybą - Jamie's Great Britain

Zapraszam na wynik wspólnego gotowania z cyklu "trzy po trzy". Każdy z nas przygotował danie, które w składnikach posiada wędzoną rybę, cebulę i ziemniaki. Każda z Koleżanek z pewnością przygotowała coś innego, nie mogę się doczekać aż to zobaczę :-)
Ja przygotowałem danie wg pomysłu Jamiego Olivera. To wspaniały ziemniaczany placek, a może ciastko, chrupiące z zewnątrz, kremowe wewnątrz. Aromatyczne dzięki wędzonemu trewalowi, ziołowe dzięki natce pietruszki, chrupiące przez niepospolitą panierkę, dzięki papryczce chili pikantne. Całość otacza swoją opieką szlachetny boczek, który okala ziemniaczanego placka. pyszne w towarzystwie odrobiny sałaty i soku z cytryny.

Dziś danie przygotowały ze mną:
 

Pieczone placki ziemniaczane z wędzoną rybą - Jamie's Great Britain


Składniki:
  • 220 g wędzonej ryby, bez skóry i ości (np. trewal, sum, łupacz, karmazyn)
  • 2 cytryny
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula szalotka
  • 1 mały por
  • 3 jajka
  • 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 suszona papryczka chili
  • 10 dużych, cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 7 kromek białego pieczywa, bez skórki (u mnie weka - bułka wrocławska)
  • mąka - do panierowania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • sałata - do podania (roszponka, rukola lub inna ulubiona)



Por i cebulę oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Poddusić pod przykryciem na maśle do miękkości, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy będą miękkie zestawić z palnika i przestudzić.
Gdy warzywa się duszą obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść na puree. Ostudzić.
Do ziemniaków dodać szalotkę, por, lekko przesiekaną rybę i 1 żółtko. Pozostałe 2 jajka i białko wbić do miseczki, potrzebne będą do panierowania. 
Do masy ziemniaczano-rybnej dodać jeszcze 2/3 posiekanej natki, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połowy cytryny. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli ziemniaki nie są zbytnio mączne i masa jest za wilgotna dodajcie 2 łyżki mąki krupczatki lub tartej bułki. Wchłonie nadmiar wilgoci.
Czas na przygotowanie panierki, macie więc mąkę i rozbełtano jajko, potrzeba jeszcze pieczywa. Kromki chleba pozbawione skórki i suszoną chili zmiksować malakserem. Dodać pozostałą 1/3 natki i wymieszać.

Pieczone placki ziemniaczane z wędzoną rybą - Jamie's Great Britain

 
Z masy uformować 6 kulek, każdą obtoczyć w mące, jajku i okruszkach chlebowych. Następnie uformować z nich okrągłe placuszki o grubości ok. 2-2,5 cm. Ułożyć na desce i umieścić w lodówce.
Piekarnik razem z blaszką nagrzać do temp. 220 stopni. Gdy będzie już gorący wyciągnąć placki z lodówki, owinąć każdy plastrem boczku, w razie potrzeby dosztukować i spiąć wykałaczkami. Nie owijać zbyt ciasno, bo boczek podczas pieczenia się kurczy.  
Wyciągnąć gorącą blachę z pieca, ułożyć na niej papier do pieczenia,  na nim przygotowane placuszki, umieścić w piecu i piec, aż placki i boczek się ładnie zrumienią - ok. 20-25 minut.
Podawać z odrobiną ulubionej sałaty i ćwiartką cytryny.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. O mniam! I jeszcze ten boczek... Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę tu zaglądać o tej godzinie-jak nic staję się głodna i wędruję do lodówki.Placki niby takie zwykłe danie a jak ciekawie zmienione i świetnie podane.
    Ps:Zawiesiłam oko na sztućcach-ładne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam otwarte przez całą dobę, znajdź odpowiednią dla siebie porę :-)
      Sztućce to dużo do opowiadania. Niby nic wielkiego, ale noz z innego kraju niż widelec ;-)

      Usuń
    2. Wiesz,przy takich pysznościach to w sumie o każdej porze skończę w lodówce;)
      A to ciekawe z tymi sztućcami-dałabym rękę uciąć,że to komplet-i teraz byłabym bez ręki-ha:)

      Usuń
    3. Nic nie stracisz, bo to komplet. W Bolonii nie było noży, a w Londynie widelców i potrzebowałem aż dwóch wycieczek żeby skompletować parkę :-)

      Usuń
    4. Uff..;)
      Widać i kompletowanie sztućców może być ciekawe:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...