Zapraszam na wynik wspólnego gotowania z cyklu "trzy po trzy". Każdy z nas przygotował danie, które w składnikach posiada wędzoną rybę, cebulę i ziemniaki. Każda z Koleżanek z pewnością przygotowała coś innego, nie mogę się doczekać aż to zobaczę :-)
Ja przygotowałem danie wg pomysłu Jamiego Olivera. To wspaniały ziemniaczany placek, a może ciastko, chrupiące z zewnątrz, kremowe wewnątrz. Aromatyczne dzięki wędzonemu trewalowi, ziołowe dzięki natce pietruszki, chrupiące przez niepospolitą panierkę, dzięki papryczce chili pikantne. Całość otacza swoją opieką szlachetny boczek, który okala ziemniaczanego placka. pyszne w towarzystwie odrobiny sałaty i soku z cytryny.
Dziś danie przygotowały ze mną:
Dziś danie przygotowały ze mną:
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/
Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/
Składniki:
- 220 g wędzonej ryby, bez skóry i ości (np. trewal, sum, łupacz, karmazyn)
- 2 cytryny
- 450 g obranych ziemniaków
- 1 cebula szalotka
- 1 mały por
- 3 jajka
- 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 2 łyżki masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 suszona papryczka chili
- 10 dużych, cienkich plastrów wędzonego boczku
- 7 kromek białego pieczywa, bez skórki (u mnie weka - bułka wrocławska)
- mąka - do panierowania
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- sałata - do podania (roszponka, rukola lub inna ulubiona)
Por i cebulę oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Poddusić pod przykryciem na maśle do miękkości, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy będą miękkie zestawić z palnika i przestudzić.
Gdy warzywa się duszą obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść na puree. Ostudzić.
Do ziemniaków dodać szalotkę, por, lekko przesiekaną rybę i 1 żółtko. Pozostałe 2 jajka i białko wbić do miseczki, potrzebne będą do panierowania.
Do masy ziemniaczano-rybnej dodać jeszcze 2/3 posiekanej natki, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połowy cytryny. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli ziemniaki nie są zbytnio mączne i masa jest za wilgotna dodajcie 2 łyżki mąki krupczatki lub tartej bułki. Wchłonie nadmiar wilgoci.
Czas na przygotowanie panierki, macie więc mąkę i rozbełtano jajko, potrzeba jeszcze pieczywa. Kromki chleba pozbawione skórki i suszoną chili zmiksować malakserem. Dodać pozostałą 1/3 natki i wymieszać.
Z masy uformować 6 kulek, każdą obtoczyć w mące, jajku i okruszkach chlebowych. Następnie uformować z nich okrągłe placuszki o grubości ok. 2-2,5 cm. Ułożyć na desce i umieścić w lodówce.
Piekarnik razem z blaszką nagrzać do temp. 220 stopni. Gdy będzie już gorący wyciągnąć placki z lodówki, owinąć każdy plastrem boczku, w razie potrzeby dosztukować i spiąć wykałaczkami. Nie owijać zbyt ciasno, bo boczek podczas pieczenia się kurczy.
Wyciągnąć gorącą blachę z pieca, ułożyć na niej papier do pieczenia, na nim przygotowane placuszki, umieścić w piecu i piec, aż placki i boczek się ładnie zrumienią - ok. 20-25 minut.
Podawać z odrobiną ulubionej sałaty i ćwiartką cytryny.
Smacznego :-)
O mniam! I jeszcze ten boczek... Zapisuje do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu zaglądać o tej godzinie-jak nic staję się głodna i wędruję do lodówki.Placki niby takie zwykłe danie a jak ciekawie zmienione i świetnie podane.
OdpowiedzUsuńPs:Zawiesiłam oko na sztućcach-ładne.
Mam otwarte przez całą dobę, znajdź odpowiednią dla siebie porę :-)
UsuńSztućce to dużo do opowiadania. Niby nic wielkiego, ale noz z innego kraju niż widelec ;-)
Wiesz,przy takich pysznościach to w sumie o każdej porze skończę w lodówce;)
UsuńA to ciekawe z tymi sztućcami-dałabym rękę uciąć,że to komplet-i teraz byłabym bez ręki-ha:)
Nic nie stracisz, bo to komplet. W Bolonii nie było noży, a w Londynie widelców i potrzebowałem aż dwóch wycieczek żeby skompletować parkę :-)
UsuńUff..;)
UsuńWidać i kompletowanie sztućców może być ciekawe:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBędzie smaczne zapewne ;-)
OdpowiedzUsuńBędzie smaczne zapewne ;-)
OdpowiedzUsuń