Dzisiejsze danie pochodzi z Indii, a dokładniej z Radżastanu. Jak każde curry pięknie pachnie i wspaniale smakuje, a na dodatek doskonale wygląda (co przy curry takie oczywiste nie jest). Jak na kuchnię indyjską ilość przypraw nie przyprawia o zawrót głowy. Danie jest wręcz ubogie, ale w skromności siła. Doskonały smak zawdzięcza głównie zmielonym orzechom nerkowca, a cudowny kolor szafranowi, jednej z najdroższych przypraw świata.
Składniki (4 porcje):
- 4 piersi kurczaka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżki ghee lub oleju
- szczypta szafranu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 cebula
- 50 g orzechów nerkowca
- 4 goździki
- 1 liść laurowy, najlepiej świeży
- 6 ziaren zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Piersi pokroić w spore kawałki.i oprószyć pieprzem. W miseczce wymieszać je z jogurtem i wstawić do lodówki na godzinę.
Nerkowce zmielić drobno malakserem lub młynkiem (można je chwilę podprażyć na suchej patelni, będą się łatwiej mielić). Kolendrę rozkruszyć w moździerzu, kardamon lekko zgnieść.
Gdy kurczak się marynuje w rondelku podgrzać śmietanę wymieszaną z szafranem. Następnie ściągnąć garnek z ognia, w ciepłej śmietanie szafran zacznie "farbować":-)
Na patelni rozgrzać ghee i podsmażyć do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki. W trakcie smażenia (po 4 minutach) dodać starty imbir i czosnek pokrojony w plasterki. Odłamać główki goździków i rozkruszyć między palcami - dodać na patelnię. Dodać łodyżki goździków, kardamon, kolendrę, kurkumę, liść laurowy, cukier i szczyptę soli. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Cebula powinna być złoto-brązowa.
Na patelnię dodać kawałki kurczaka wraz z marynatą, i smażyć go przez 5 minut na średnim ogniu, kilkukrotnie go odwracając. Dodać śmietanę z szafranem i pół szklanki wody. Wymieszać i dusić kurczaka przez 10 minut, odwracając go kilkukrotnie. W razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gesty, dodawać na patelnię odrobinę wody.
Po tym czasie kurczak powinien być ugotowany i wilgotny, a sos gesty. Przed podaniem pamiętać, aby wyjąc z sosu kardamon i goździki.
Podawać z ryżem albo z chlebkiem puri.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Miłośników curry zapraszam również na:
PS. Zapraszam do udziału w Makaronowym konkursie z nagrodami od Lubelli!
OdpowiedzUsuńhttp://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html
a u mnie zielone curry z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
UsuńMuszę Cię zmartwić, ale to na wierzchu to nie jest szafran ;(
OdpowiedzUsuńNie zmartwilem się, bo wiem.
Usuń