To przepis z mojego nowego nabytku, książki The Hairy Dieters. Eat for Life. Ślepo ufam przepisom Kudłatych Kucharzy i wiele znajdziecie ich na moim blogu. Znajdziecie również recenzje ich książek, a moje ustosunkowanie się do wyżej wspomnianej już wkrótce na blogu.
Ciasto jest niesamowite, a jest banalne w przygotowaniu. Uwielbiam takie ciasta, zero wysiłku maksimum efektu. Ciasto, aż kipi aromatem przypraw. Jest cynamon, są goździki, wspaniałe jabłka i przepis na doskonałe ciasto z jabłkami gotowy. Kiedy spróbować upiec jak nie teraz, gdy jabłka są świeżutkie i w doskonałej kondycji??
Jeśli lubicie jabłeczniki czy po prostu ciasta z jabłkami zerknijcie również na moje inne przepisy. Proponuję normandzką tartę z jabłkami - również z przepisu Kudłatych oraz szarlotkę, która co prawda w przepisie występuje z gruszkami, ale co za problem podmienić owoce??? :-)
Składniki (tortownica 23cm):
- 750 g jabłek
- ½ cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- cukier puder – do podania
Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plastry. Umieścić je w misce, dodać skórkę otartą z połówki cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Mikserem wymieszać cukier, jajka, mleko i olej. Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta jabłka, a następnie wlać do formy, kilka razy postukać nią o blat, aby usunąć powietrze. Piec przez ok. 60 minut, w razie potrzeby nakryć papierem do pieczenia gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił. Po upieczeniu sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. Ciasto w formie odstawić na 10 minut, a następnie wyciągnąć je z formy i schłodzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego :-)
dużo jabłek, dużo cynamonu, to lubię! :)
OdpowiedzUsuńu wszystkich ciasta z jabłkami, czyli jesień w pełnym rozkwicie!
OdpowiedzUsuńGoździki dodają nutkę smaku :)
OdpowiedzUsuń