20 września 2013

Zupa z brokułów - minestra di broccoli

Zapraszam na zupę, łatwą, szybką i niezwykle smaczną. Jej przygotowanie trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu, a efekt końcowy jest zaskakujący :-)



Zupa z brokułów - minestra di broccoli


Składniki (4 porcje):
  • 150 g boczku
  • 500 g brokułów (różyczki)
  • 1 duży pomidor
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu wołowego, gorącego
  • 150 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
  • smalec - do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, sok z cytryny - do smaku


Różyczki brokuła opłukać, końcówki łodyżek pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paski, pomidora sparzyć i wyfiletować - pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić w plasterki.
W garnku lekko zrumienić na smalcu boczek, dodać czosnek i smażyć minutkę. Dodać brokuły, pomidory i podsmażyć chwilkę. Zalać wszystko bulionem, zagotować. Dodać makaron połamany na krótsze kawałki i gotować, aż do jego miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Gdy makaron i brokuł będą miękkie (powinny być w tym samym czasie) doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną natkę i wymieszać. Nalać zupę do miseczek i posypać świeżo startym parmezanem.
Smacznego :-)


Zupa z brokułów - minestra di broccoli

5 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Takiej brokułowej jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...