Składniki (4 porcje):
- 150 g boczku
- 500 g brokułów (różyczki)
- 1 duży pomidor
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu wołowego, gorącego
- 150 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- smalec - do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, sok z cytryny - do smaku
Różyczki brokuła opłukać, końcówki łodyżek pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paski, pomidora sparzyć i wyfiletować - pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić w plasterki.
W garnku lekko zrumienić na smalcu boczek, dodać czosnek i smażyć minutkę. Dodać brokuły, pomidory i podsmażyć chwilkę. Zalać wszystko bulionem, zagotować. Dodać makaron połamany na krótsze kawałki i gotować, aż do jego miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Gdy makaron i brokuł będą miękkie (powinny być w tym samym czasie) doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną natkę i wymieszać. Nalać zupę do miseczek i posypać świeżo startym parmezanem.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
Już ją lubię:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Takiej brokułowej jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuń