Dziś na blogach goszczą potrawy z pieczonych buraków. Wraz z grupką dziewczyn przygotowaliśmy swoje propozycje dań z pieczonymi burakami. Na moim blogu takowe już gościły - był już krem z pieczonych buraków, była sałatka z buraków i mozzarelli. Dziś postanowiłem przygotować coś innego, trochę zajeło mi znalezienie tego, co chciałbym upichcić, ale się udało. W końcu kto powiedział, że buraki należy piec w całości, a dopiero poźniej je rozdysponować??
Padło zatem na pieczoną tartę z razowo - owsianego ciasta, z burakami i skarmelizowaną cebulą.
Dziś potrawę z pieczonymi burakami przygotowały ze mną: Panna Malwinna, Lejdi, Marta, Mirabelka, Mopsik, Aleksandra.
Składniki (forma 25 cm):
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 100 g marchewki, startej
- 3 cebule, pokrojone w półplasterki
- 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 buraki, średniej wielkości
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 125 g śmietany 18%
- 50 g startego parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Z mąki, płatków i masła wyrobić szybko ciasto kruche
zagniatając sypkie składniki z drobno pokrojonym masłem i dodając
później marchewkę. Można to zrobić ręcznie lub malakserem. Po
kilka ciekawych faktów dotyczących ciasta kruchego zapraszam do przepisu
poświęconego tarcie porowo-ziemniaczanej.
Zagniecioną kulę ciasta rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wypełnić ciastem formę do tarty. Dokładnie docisnąć ciasto do brzegów blaszki i schłodzić w lodówce blachę z ciastem przez kwadrans. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolkami lub ceramicznymi kulkami i piec na ślepo przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć papier i piec bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wyciągnąć blaszkę z ciastem z piekarnika.
Rozgrzać na patelni po łyżce oleju i masła. Podsmażyć cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Podlać odrobinę wodą, dodać tymianek i dusić przez 10-15 minut. Dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać, poddusić 5 minut i na silnym ogniu odparować, aby cebula uległa karmelizacji.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na wiórki, ułożyć na sicie i dokładnie odcisnąć sok.
Na podpieczonej tarcie ułożyć buraki, a na nich skarmelizowaną cebulę.
Śmietanę, mleko, parmezan i jajka lekko zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać wnętrze tarty. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 25-30 minut.
Inspiracja : www.bbcgoodfood.com
Buraki i karmelizowana cebula, uwieeelbiam... I to w wytrawnej tarcie, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńWytrawna tarta to danie, o którym warto mówić :-)
UsuńTeż myślałam o tarcie, ale w końcu zrobiłam sałatkę. Twoja tarta bardzo mi się podoba, ma takie ciepłe jesienne kolory.
OdpowiedzUsuńSałatkę robiłem, bo zdecydowanie warto :-) Tartą zaszalalem, ale stracha miałem :-P
UsuńTo musi byc wysmienite! Koniecznie musze zrobic taka tarte, bo pieczone buraki z cebulka niesamowicie mi smakowaly;)
OdpowiedzUsuńKto nie jadł pieczonych buraków niech żałuje :-)
Usuńwspaniałe! muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńWspaniała! Muszę ten przepis na ciasto przetestować :)
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńja robie z calymi plastrami burakow wczesniej zamarynowanymi w oliwie z czochem i balsamicznym
OdpowiedzUsuń