Hummus to pochodząca z Libanu popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to podawana na zimno pasta z ciecierzycy bardzo popularna również w naszym kraju. Spożywana jest często przez wegetarian, ale ja mimo że nim nie jestem uwielbiam zjadać hummus w pracy - jest pyszny i bardzo sycący.
Dziś hummus wspólnie ze mna przygotowały: Mirabelka, Panna Malwinna oraz Justinka.
Polecam jeszcze inne pasty, doskonałe do wszelkiego rodzaju pieczywa:
Obatzda - bawarska pasta serowa
Pasta z makreli
Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas
Składniki:
- 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 2 spore łyżki pasty sezamowej Tahini
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 suszona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól - do smaku
Ciecierzycę odsączyć i opłukać na sicie. Osuszoną umieścić w malakserze i zmielić na puree, dodając oliwę, sok z cytryny, pastę sezamową, czosnek, kmin i papryczkę. Gładkie puree wymieszać dodając w razie potrzeby odrobinę wody, doprawić do smaku solą. Podawać z chlebkami pita lub manakeesh.
Smacznego :-)
Podoba mi się ten dodatek chili :)
OdpowiedzUsuńPrawie jak moja. ;)
OdpowiedzUsuńI ładne zdjęcia. Aż zazdraszczam.
Nie mam szans na takie, z tostera. ;/