Zapraszam na indyjskie pieczywo - PURI. To chlebek stanowiący wspaniały dodatek do dań kuchni indyjskiej. Doskonale chrupiący, lekki, uzupełniający podstawowe danie, a nie przejmujący głównej roli. Smaży się go na głębokim tłuszczu z mieszanki zwykłej i pełnoziarnistej mąki.
Już wkrótce, pokażę Wam danie, którego znaczną część stanowi poniższy chlebek. Warto go przygotować, niesamowicie mnie zaskoczył, a przygotowałem go po raz pierwszy. Do tej pory do dań indyjskiej kuchni przygotowywałem indyjskie chlebki naan, są przepyszne, ale puri musicie koniecznie spróbować :-)
Indyjskie pieczywo przygotowały dziś ze mną :-)
Składniki (3 sztuki):
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki pszennej razowej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100-120 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- ok. 500 ml oleju słonecznikowego - do smażenia
Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać olej i 100 ml wody. Wyrabiać ciasto - jeśli czujecie, że wchłonie jeszcze płyn dolać resztę wody. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, aż będzie sprężyste i gładkie, następnie odstawić je na 30 minut, aby odpoczęło w naoliwionym naczyniu. Przykryć folią spożywczą, to zabezpieczy ciasto przed wyschnięciem.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części i każdą część rozwałkować w okrąg o średnicy 16 cm.
W patelni głębokiej rozgrzać olej. Włożyć jeden placek i docisnąć do dna łopatką. Ciasto powinno nabrać sporo powietrza, trzymać je w tłuszczu przez około 30 sekund. Następnie obrócić i smażyć kolejne 20-30 sekund, już nie przytrzymując łopatką. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Powtórzyć czynność tyle razy ile placków mamy do usmażenia.
Smacznego :-)
Też miałam robić puri, ale w końcu zmieniłam koncepcję :) Ale zrobię je prędzej czy później na pewno :)
OdpowiedzUsuńA ja miałem robić roti, ale znalazłem przepis na interesujące danie z puri ;-)
UsuńUwielbiam chlebki puri. Staram się je dodawać do większości obiadów :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego chlebka. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie zrobienie chlebków naan, czytałam właśnie opis:-)A ten puri wygląda bardzo apetycznie, ale smażony na tłuszczu...;-)
OdpowiedzUsuńSmażenie w głębokim tłuszczu powoduje, ze chlebek, czy cokolwiek innego, chłonie bardzo mało tłuszczu. A swoją drogą naan smakuje najlepiej, gdy posmaruje się go masłem lub ghee :-)
UsuńChlebki można zawsze jeszcze trochę odtłuścić ręcznikiem papierowym. Co prawda nie każdy olej się równie dobrze daje odcisnąć, nie wiem akurat jak jest ze słonecznikowym, ale rzepakowy pod tym względem daje radę - większość zostaje na ręczniku ;)
UsuńCzy można przygotować je wcześniej i odgrzać w piekarniku bądź jeść na zimno?
OdpowiedzUsuń