Zapraszam na pysznego, soczystego pstrąga podanego w towarzystwie zielonych szparagów, soczewicy i paprykowej chorizo. Całości dopełnia aromatyczny, balsamiczny dressing - wymarzony obiad dosłownie w chwilę może pojawić się na Waszym stole.
Składniki (2 porcje):
- 250-300 g fileta z pstrąga
- 100 g chorizo
- 6 cienkich, zielonych szparagów
- puszka zielonej soczewicy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z buraków cukrowych
- szczypta proszku musztardowego (mustard powder) albo łyżeczka musztardy
- sól, czarny pieprz - do smaku
- olej ryżowy - do smażenia
Przygotować szparagi. Odciąć zdrewniałe końcówki i obrać szparagi (jeśli jest taka potrzeba), przeciąć na pół.
Rozgrzać pustą patelnię, usmażyć na niej kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę, a po usmażeniu wyciągnąć z patelni kiełbasę pozostawiając wytopiony z niej tłuszcz. Na nim podsmażyć przez 5 minut szparagi, podczas smażenia obracać je często. Do patelni ze szparagami wrzucić z powrotem chorizo, dodać posiekane listki rozmarynu i odsączoną, opłukaną soczewicę. Smażyć wszystko kolejne 5 minut.
W tym czasie rozgrzać drugą patelnię z olejem. Filety podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć je solą i pieprzem - usmażyć z obu stron.
Gdy ryba i soczewica się smażą przygotować dressing mieszając oliwę, ocet, syrop i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podzielić soczewicę ze szparagami między dwa talerze. Na niej ułożyć kawałki ryby i polać dressingiem.
Smacznego :-)
same przyjemności! cudowne danie.
OdpowiedzUsuńzdrowe, sycące, a zarazem dość lekkie.
Pstrąg to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Jadłem go w różnych formach, ale w takiej jeszcze nie - widać, mam dużo do nadrobienia w sprawach kulinarnych ;-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię pstrąga, tym bardziej że o świeżą sztukę coraz łatwiej.
UsuńNie martw się ja też dopiero nadrabiam lata "nielubienia" ryb :-)
Fajny patent ze smażeniem szparagów na tłuszczu z chorizu, to im daje chyba fajnego smaka.
OdpowiedzUsuńTrzeba wykorzystać to co się wytopiło, jest smaczne i szkoda wylewać :-)
Usuń