03 lipca 2013

Chakchouka - jednogarnkowa potrawa z papryką

Chakchouka (Shakshouka) to danie kuchni Północnej Afryki. Jest to jednogarnkowa potrawa z papryki, pomidorów i cebuli zapiekana z jajkami, pachnąca aromatycznymi przyprawami. Zrobiłem ją zimą i wczoraj natrafiłem na jej zdjęcia, co prawda nie najlepszej jakości, ale potrawa warta jest polecenia :-)


Chakchouka


Składniki:
  • 4 jajka
  • puszka pomidorów, w kawałkach
  • szczypta szafranu
  • spora szczypta wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, w ziarnach
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku


Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
Do przygotowania potrawy użyć najlepiej patelni, którą można wstawić do piekarnika: z odłączaną lub metalową rączką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać ziarna kminu i chwilkę podprażyć je na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i papryki - dusić wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać paprykę wędzoną, szafran i puszkę pomidorów wraz z sokiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować, aż sos lekko zgęstnieje.
W międzyczasie  nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Jeśli nie dysponujecie żaroodporną patelnią to przełóżcie jej zawartość do żaroodpornego naczynia. W innym wypadku po prostu  w usmażonych warzywach zróbcie 4 dołki i do każdego wbijcie jajko. oprószcie je solą i pieprzem, następnie wstawcie potrawę do piekarnika  na ok. 10 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Jeśli nie lubicie takiego żółtka przytrzymajcie patelnię w piecu kilka minut dłużej.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Z kuchnią afrykańską jeszcze chyba nie miałam nic wspólnego.
    Potrawa wygląda świetnie- ma wyrazisty, fajny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. byłam na warsztatach izraelski fast-food (w synagodze pod białym bocianem ;))
    i to było przedstawione jako danie kuchni żydowskiej.

    ale dobre danie. polecam.

    Anna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nowego Aniu, Żydzi i Arabowie mają sporo wspólnego tylko nie zawsze chcą się do tego przyznać :-)
      Wiki podaje, że tunezyjscy Żydzi przywieźli do Izraela tą potrawę :-)

      Usuń
  3. Robilam kiedys i bylam zachwycona, narobiles mi ochoty na chakchouke :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam, super danie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie na chłodny, deszczowy poranek, gdy taki nadejdzie, to ja chętnie się piszę. Bardzo fajnie mi się to wyobraża.

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pyszności poczyniłeś, uwielbiam takie proste jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Paprykę w takiej wersji uwielbiam. Te jajeczka mnie zaskoczyły. Bardzo mnie ciekawi to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem ci, że zanim przeczytałam opis, pomyślałam, ze to jakaś potrawa meksykańska. Bardzo wpasowuje sie w klimat Meksyku - oni tam "sadzą" jaja ;-) na wszystkim :)))) Bardzo mi sie podoba, dodaje sobie do zakładek i zrobie na pewno. Szybko,pysznie, niebanalnie - to mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie chciałam mieć lekko surowych jajek, więc pozostawiłam potrawę w piekarniku około 20 min, niestety tylko wierzchnia warstwa jajka ścięła się, pozostała większa część jajka była kompletnie surowa i pływała na/w papryce.... :( kolejnym razem chyba upiekę je najpierw na patelni a potem po prostu położę na górę potrawy ;)
    Poza tym jajkiem to danie jest pyszne!
    Polecam każdemu, łatwe i szybkie do zrobienia (no chyba że ktoś wcześniej piecze paprykę w piekarniku, tak jak ja, aby zdjąć skórkę, to czas przygotowania całej potrawy wydłuża się o jakieś 30 min).

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...