Chakchouka (Shakshouka) to danie kuchni Północnej Afryki. Jest to jednogarnkowa potrawa z papryki, pomidorów i cebuli zapiekana z jajkami, pachnąca aromatycznymi przyprawami. Zrobiłem ją zimą i wczoraj natrafiłem na jej zdjęcia, co prawda nie najlepszej jakości, ale potrawa warta jest polecenia :-)
Składniki:
- 4 jajka
- puszka pomidorów, w kawałkach
- szczypta szafranu
- spora szczypta wędzonej, słodkiej papryki
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, w ziarnach
- oliwa z oliwek - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
Do przygotowania potrawy użyć najlepiej patelni, którą można wstawić do piekarnika: z odłączaną lub metalową rączką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać ziarna kminu i chwilkę podprażyć je na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i papryki - dusić wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać paprykę wędzoną, szafran i puszkę pomidorów wraz z sokiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować, aż sos lekko zgęstnieje.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Jeśli nie dysponujecie żaroodporną patelnią to przełóżcie jej zawartość do żaroodpornego naczynia. W innym wypadku po prostu w usmażonych warzywach zróbcie 4 dołki i do każdego wbijcie jajko. oprószcie je solą i pieprzem, następnie wstawcie potrawę do piekarnika na ok. 10 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Jeśli nie lubicie takiego żółtka przytrzymajcie patelnię w piecu kilka minut dłużej.
Smacznego :-)
Z kuchnią afrykańską jeszcze chyba nie miałam nic wspólnego.
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda świetnie- ma wyrazisty, fajny kolor :)
byłam na warsztatach izraelski fast-food (w synagodze pod białym bocianem ;))
OdpowiedzUsuńi to było przedstawione jako danie kuchni żydowskiej.
ale dobre danie. polecam.
Anna.
Nic nowego Aniu, Żydzi i Arabowie mają sporo wspólnego tylko nie zawsze chcą się do tego przyznać :-)
UsuńWiki podaje, że tunezyjscy Żydzi przywieźli do Izraela tą potrawę :-)
Robilam kiedys i bylam zachwycona, narobiles mi ochoty na chakchouke :)
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić, innej opcji nie ma :-)
UsuńNigdy nie robiłam, super danie. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie na chłodny, deszczowy poranek, gdy taki nadejdzie, to ja chętnie się piszę. Bardzo fajnie mi się to wyobraża.
OdpowiedzUsuńależ pyszności poczyniłeś, uwielbiam takie proste jedzonko!
OdpowiedzUsuńPaprykę w takiej wersji uwielbiam. Te jajeczka mnie zaskoczyły. Bardzo mnie ciekawi to połączenie.
OdpowiedzUsuńPowiem ci, że zanim przeczytałam opis, pomyślałam, ze to jakaś potrawa meksykańska. Bardzo wpasowuje sie w klimat Meksyku - oni tam "sadzą" jaja ;-) na wszystkim :)))) Bardzo mi sie podoba, dodaje sobie do zakładek i zrobie na pewno. Szybko,pysznie, niebanalnie - to mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńNie chciałam mieć lekko surowych jajek, więc pozostawiłam potrawę w piekarniku około 20 min, niestety tylko wierzchnia warstwa jajka ścięła się, pozostała większa część jajka była kompletnie surowa i pływała na/w papryce.... :( kolejnym razem chyba upiekę je najpierw na patelni a potem po prostu położę na górę potrawy ;)
OdpowiedzUsuńPoza tym jajkiem to danie jest pyszne!
Polecam każdemu, łatwe i szybkie do zrobienia (no chyba że ktoś wcześniej piecze paprykę w piekarniku, tak jak ja, aby zdjąć skórkę, to czas przygotowania całej potrawy wydłuża się o jakieś 30 min).