Zapraszam na sałatkę, doskonałą na śniadanie i na sycący obiad. Kasza jęczmienna pęczak, wędzona pierś kurczaka i grillowane warzywa. Odrobina pracy i cała masa przyjemności ze smakowania słodkich, skarmelizowanych warzyw, zdrowej kaszy i świeżej sałaty. Całości dopełnia mój hit wiosny - olej konopny :-)
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy pęczak
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 1 średni pomidor
- 2 garści rukoli
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżka oleju konopnego
Po ugotowaniu kaszy, wg przepisu na opakowaniu, przepłukać ją zimną wodą. Kurczaka i pomidora pokroić w kostkę, rukolę posiekać - wszystko wymieszać z kaszą. Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę tłuszczu i smażyć pokrojoną w półplasterki cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę, doprawić solą i pieprzem. Gdy warzywa się zrumienią, ściągnąć z ognia, a za pomocą ręcznika papierowego pozbyć się nadmiaru tłuszczu i wymieszać z resztą składników. Całość doprawić olejem konopnym, pieprzem i solą.
Smacznego :-)
Chyba każda sałatka z pęczakiem jest smaczna. Bardzo lubię takie lekkie, letnie, a jednocześnie jakże zdrowe i pożywne dania! Pychota!
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
E.
patrzę na Twoją sałatkę i robię się coraz bardziej głodna! świetna letnia kombinacja smaków :)
OdpowiedzUsuńTak z ciekawości sobie guglam ten olej konopny ale znajduje mi tylko taki którym mogę sobie ciało nasmarować :) mam podejrzenie, że sam go wytwarzasz - zdradzisz tajniki? warsztat znaczy
OdpowiedzUsuńNie wytwarzam sam, to przecież nielegalne ;-) Chociaż on niestety jest wytwarzany z nasionek, a nie z listków...
UsuńJa kupuje olej firmy Oleofarm, naprawdę polecam do sałatek, smakuje mi bardziej niż oliwa z oliwek
Narobiłeś mi ochoty na grillowane warzywa polane tylko octem balsamicznym:)
OdpowiedzUsuńSuper sałateczka:)
OdpowiedzUsuńGrillowane warzywa ...jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do zabawy! Nominowałyśmy Twój blog http://mlecznakrowa.wordpress.com/2013/06/24/liebster-blog-award-zabawa/
OdpowiedzUsuń