Pasta primavera to lekki makaron podany w towarzystwie warzyw. Nie ma ograniczeń co do samych warzyw. Chodzi o to, aby było smacznie, zdrowo, sezonowo, kolorowo. Wskazane są świeże zioła, jak najlepszej jakości oliwa z oliwek i oczywiście parmezan. Klasyczny sos primavera robiony jest z oliwy z oliwek i czosnku, ale pasta primavera bywa również podawana z nieco cięższym sosem Alfredo, na bazie masła.
Dziś wspólne gotowanie wzięło sobie za cel makaron primavera. Bez narzucania przepisu, wolna kuchenna wola. Jestem ciekaw każdej potrawy, bo pewnym jest, że każda będzie inna :-)
W przedsięwzięciu udział wzięli: Lejdi, Panna Malwinna, Shinju, Wojciech, Maggie, Siaśka, Mops et moi :-)
Składniki (2 porcje):
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle (200 g suchego)
- 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki
- 1 papryczka chili, posiekana
- 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
- garść fasolki szparagowej, żółtej
- garść młodego szpinaku (baby szpinak)
- 6 łodyg szczypioru, posiekanego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz kolorowy - do smaku
- świeżo starty parmezan
Podgotować fasolkę szparagową (ok. 6 minut) i odcedzić. Pokroić w 2 cm kawałki.
Zagotować wodę na makaron i ugotować go wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić zostawiając chochelkę wody, w której się gotował.
Na patelni rozgrzać oliwę. Poddusić do miękkości cukinię, cebulę, chili, - zajmie to ok. 5 minut, dodać fasolkę, czosnek, szpinak i 2/3 szczypiorku. Smażyć kolejną minutę lub dwie.
Następnie do warzyw dodać ugotowany makaron, doprawić solą, pieprzem i parmezanem. Jeśli danie jest zbyt suche dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Po wymieszaniu, zawartość patelni rozdzielić na dwa talerze. Posypać resztą szczypiorku i odrobiną parmezanu.
Smacznego :-)
Widzę, że cukinia pojawia się w wielu przepisach :) Super - moim zdaniem wspaniale pasuje do makaronów :)
OdpowiedzUsuńKapitalnie wyglada! Musze koniecznie przygotowac wersje z cukinia.
OdpowiedzUsuńWyszła Ci bardzo ciekawa kompozycja zarówno wizualnie i zapewne także smakowo ;) Dodatek chili to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń