Szybkie śniadanie. Szybki przepis, szybkie, niezwykłe kulinarne doznania ;-)
Zapraszam na omlecik, naleśnik czy jak go nazwać. Nadziany oczywiście samymi pysznościami. Będą duszone grzyby i por - one odpowiadają za aromat i sytość potrawy. Świeżości dodają kiełki i pomidory, a ostatniego szlifu starty oscypek.
Delikatny, bo nie za gruby. Sycący, bo nieźle nadziany. Śniadanie marzenie :-)
Składniki (2 porcje):
- 3 jajka
- 3 brązowe pieczarki
- 4 boczniaki
- 1 mały por (biała część)
- 2 garści kiełków słonecznika
- 1 średni pomidor
- masło, oliwa - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
- dowolny żółty ser do posypania (u mnie wędzony oscypek)
Jajka dobrze rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paski, por w półplasterki, a pomidory w ósemki. Na patelni roztopić masło i poddusić por oraz grzyby, doprawić pieprzem i solą. Drugą, dużą patelnię przesmarować ręcznikiem papierowym z oliwą. Mocno rozgrzać, zmniejszyć moc palnika i wylać na patelnię połowę masy jajecznej. Rozprowadzić po patelni, tak jak się smaży naleśniki. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Czynność powtórzyć z drugim omletem.
Grzybowo-porowy farsz podzielić na dwie części i rozłożyć każdą na połowie omleta. Na to położyć świeży pomidor oraz kiełki. Złożyć omlet na pół i posypać startym serem.
Smacznego :-)
takie omlety lubię. świetna sprawa na syte śniadanie lub lekki lunch :]
OdpowiedzUsuńmniam :) A ja sobie w takim razie takie marzenie spełnię w łieknd ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie naleśnika i grzybów. Fajna kompozycja, z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa robiłam w ten sposób http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/04/wytrawny-nalesnik-z-maki-zytniej.html
Oj tak, tak, taki omlet bardzo chętnie spałaszuję :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności :) !
OdpowiedzUsuń24 yrs old VP Product Management Courtnay Franzonetti, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Americano and Rock climbing. Took a trip to Timbuktu and drives a GTO. spojrz na to teraz
OdpowiedzUsuń