29 czerwca 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dziś na obiad proponuję soczystą pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Wspaniałe, wilgotne kawałki kurczaka w towarzystwie warzyw i owoców oraz aromatycznego, wyważonego sosu. Do tego odrobina pachnącego ryżu i obiad gotowy. Kto by pomyślał, że to tylko chwila w kuchni :-)


kurczak słodko kwaśny


Składniki (2 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1-2  łyżki oleju ryżowego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
  • świeżo zmielony czarny pieprz 

 
pierś kurczaka w sosie słodko kwaśnym


Rozgrzać olej w woku. Papryki, marchewki, cebulę oraz ananas pokroić w niedużą kostkę. 
Do woka najpierw wrzucić marchew i cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać papryki, ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie. 
W miseczce wymieszać dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej. 
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje Jeśli będzie za kwaśny dodać pozostałą łyżkę cukru, a gdy zbyt rzadki (choć raczej nie) pozostałą mąkę. 
Podawać z aromatycznym ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Smacznego :-)



55 komentarzy:

  1. i taki będzie jutro obiad.
    super propozycja.

    Anna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego w takim razie :-)

      Usuń
    2. właśnie kończę jeść.
      i pierwszy raz zrobiłam sos słodko-kwaśny (a nie ze słoika :D). i na pewno powtórzę ten sos. jak się pokroi wcześniej składniki,to już szybko idzie. i jest smacznie.
      tylko za późno postawiłam ryż i kurczak był gotowy, a ryż jeszcze nie.
      i marchewkę i paprykę pokroiłam w paseczki, a kurczaka wcześniej zamarynowałam w sosie sojowym, z kawałkami imbiru i czosnku.

      Anna.

      Usuń
    3. Nawet nie wiesz jak się cieszę. Do tego właśnie chcę każdego przekonać, aby sam zrobił danie, bo gotowanie wcale nie jest rudne :-) A słoiki zostawmy ich producentom, niech sobie je zajadają na zdrowie...
      Następnym razem też warzywka pokroję w bardziej chiński sposób :-)

      Usuń
    4. pyszny obiad! Jeśli chodzi o mnie, tak jak Anna marynuję kurczaka w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem, marynata daje fajny aromat. Słoiki mogą się schować :P Pozdrawiam

      Usuń
    5. Cieszę się ogromnie :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
    6. A mozecie cos wiecej powiedziec o tym marynowaniu? I pytanie czy pozniej do sosu slodko kwasnego dodajecie sos sojowy?

      Usuń
    7. najgorszy kurczak w sosie słodko kwaśnym

      Usuń
  2. Mmmm, wygląda świetnie :) Tylko rzadko kiedy sos słodko-kwaśny mi odpowiada, jakoś nie pociąga mnie to połączenie smaków. Wolę wersję pikantną :)
    Chyba, że do własnego sosu słodko-kwaśnego się przekonam bardziej, niż do maminego ;p
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też nie specjalnie pociągają takie smaki, ale ten konkretny sos bardzo mi posmakował. Spróbuj, może to właśnie ten, który Ciebie też przekona :-)

      Usuń
  3. Robisz chińszczyznę w podobny sposób jak ja, ale u Ciebie pobrzmiewa jeszcze ananas - bardzo zachęcająco zresztą pobrzmiewa. Zdjęcie jest tak pyszne, że idąc za przykładem powyższego gościa też sobie zaserwuję taki obiadek , a co!

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo szukałam przepisu na kurczaka w sosie słodko kwaśnym - żeby nie był ze słoika... i znalazłam - był dziś na obiad - smakuje perfekcyjnie :) Dziękuję i oczywiście polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kurczak smakował. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :-)

      Usuń
  5. Jestem zachwycona tym przepisem, pierwszy raz zrobiłam sos słodko-kwaśny i wyszedł pyszny, a niestety talentu kulinarnego nie mam za grosz, więc jeszcze dodatkowy plus. Polecam, a to danie na pewno wejdzie w repertuar serwowanych przeze mnie obiadów :D Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość :-)

      Usuń
  6. Bardzo dobry przepis, dziekuje :) brakowalo mi tylko soli w kurczaku. Nastepbnym razem posole mieso zanim wrzuce do warzyw. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie bardzo mało solę, więc trzeba zawsze doprawić pod siebie ;-)

      Usuń
  7. PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ok, składniki kupione, zabieram się za to :) nie mam tylko woka, zrobię na zwykłej patelni na oleju z pestek winogron. Mam nadzieję, że to nie zepsuje całości. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sugerowałbym zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy, olej z pestek winogron ma dość wyczuwalny posmak :-)
      Powodzenia...

      Usuń
  9. Przeczytałam za późno :D danie już zrobione. Mnóstwo aromatów, eksplozja smaków w buzi! Dodałam imbir i pędy bambusa. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo! Ja też nigdy nie gotuję nic ściśle wg. przepisu. Kombinowanie mam we krwi ;-)
      PS. Piekę raczej wg przepisów, bo pieczenie to czysta chemia :-)

      Usuń
  10. świetny przepis, fajny aromat daje sok z pomarańczy. Kurczaka troche doprawiłam przed dodaniem do warzyw i danie wyszło genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, skosztowałam i się zachwyciłam... dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry przepis :) Ja dorzuciłam od siebie jeszcze pędy bambusa, ale proporcje składników są i tak świetnie dobrane. Danie na stałe zagości w moim menu.

    OdpowiedzUsuń
  13. jak na razie z Twoich przepisów przygotowuję te z kurczakiem w roli głównej i jestem nimi zachwycona !
    w tym jednak przepisie jest - wg mnie - za dużo cukru...
    pozostałe receptury - jak dotąd - są bardzo trafione;
    dziękuję za dzielenie się swoim doświadczeniem kuchennym :)
    /mary

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis! Szczególnie cebulka, sok, cukier trzcinowy, pieprz...Objawienie.
    Znałem kiedyś gości co próbowali sporządzać taką potrawę: warzywa na wodzie (marchew w plastrach, nigdy w kostkę), później kurczak, później wszystko razem, ocet ryżowy, cukier zwykły, sos sojowy (może ostrygowy?), bambus zamiast ananasa, no i clue - glutaminian sodu. Oczywiście zaciągnięte mąką. Ale oni to byli z Kantonu...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry przepis, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. W sobote przygotowałam danie wg przepisu, wyszło przepysznie, wprawdzie nie mam woka, ale na patelni też można zrobić. Doskonałe smaki, na koniec można posypać usmażonym sezamem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sos jest znakomity. Dzisiaj zrobiłam ponownie, z większej porcji... część zamrożę :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zrobiłam i ..... baardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaserwowałam na dzisiejszy obiad, poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis! Wyszedł idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis rewelacyjny, a ja z tych wybrednych i wymagajacych :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis :)
    Bardzo mi smakowało to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam dzisiaj. Wszystkim domownikom smakowało. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Tego kurczaka robię już po raz czwarty, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzisiaj robię po raz drugi :) polecam! Jedyne co zmieniłem, to dodałem trochę mniej octu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja robie po raz 2 i uprzedzam, że nie ostatni! super przepis...smaki znakomite :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne właśnie zrobiłam ,podałam i znikło z talerzy.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne właśnie zrobiłam ,podałam i znikło z talerzy.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy myślicie że kasza będzie pasować do tego kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  30. Przegladajac gazetke jednego ze sklepow w mojej okolicy zobaczylam sos slodko-kwasny (w sloiku oczywiscie) w promocji i bardzo zapragnelam zjesc kurczaka w takim sosie. Tyle ze nie lubie sosow ze sloika... poszukalam przepisow i padlo na ten. Odrobine inne byly u mnie proporcje i dodalam pedy bambusa ale oniemialam ze zdziwienia ze DA SIE zrobic sos slodko-kwasny samodzielnie. Jest genialny!ma wszystkie zalety sosy ze sloika a nie ma tego sloikowatego posmaku. Mam na mysli to, ze nie zaleznie od tego jaki konkretnie sos w sloiku kupujesz czy slodko-kwasny, chinski czy nawet arrabiata kazdy z nich ma wspolny mianownik. Ten przepis wygrywa! Dzieki za niego :) Monikura

    OdpowiedzUsuń
  31. ciut za dużo octu, następnym razem użyję 1 łyżki. dałam też 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczke cukru plus wyciśnięty czosnek i starty imbir do sosu. MNIAM! muszę to częściej robić :3

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepis ciekawy..ale mam pytanie czy konieczne jest dodanie ananasa, albo czy można go czymś zastąpić? niestety nie lubię ananasów.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ananasa możesz zastąpic brzoskwinią ale to nie bedzie to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Sok z ananasa = syrop z puszki z ananasa?:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepis bardzo fajny i zawsze to własnoręcznie robione a nie chemia z puszki/sloika. Z puszki to można konserwe na grzybach zjeść.
    Chociaż, zawsze muszę dodać cos od siebie aby bardziej był własnoręczny.
    Kurczaka pierś na kawałki ala poledwiczki do miski i marynata. Sos sojowy, posiekane 2 ząbki czosnku, pół małej opalanej cebuli pokrojonej na pióra, sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chili, łyżka oliwy z pestek winogron. Mieszamy wszystko i do chodziarki na pol/godzinę. Następnie w rozczepane jajko bez przypraw i w mąkę kukurydziana. Gdy są złote i miękkie odstawiamy do miseczki aby czekały na sos.
    S.o.S.
    Wedle twego przepisu z małymi zmianami. Zamiast przecieru to pomidory bez skóry i gniazd nasiennych, jeśli się spieszy to dodaje pomidory z puszki w kawałkach. Jeśli ktoś doda pomidory z puszki ale cale to dobrze jest widelcem podusic, maja gniazda nasienne i serca, twarde.
    Dodatkowe zamiany to limonka zamiast pomaranczy, miód za cukier i nie dodaje mąki, wole bardziej zadziuchny do ryżu, chyba ze kobieta chce ziemniaki to wtedy zaciągam kukurydziana.
    Dodatkowo można bardziej zchinszczyc i dodać właśnie pędy bambusa i grzybki mun które wpierw kroje a dopiero zalewam i potem dodaje do sosu.

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzoo dobre. Danie na medal. Posmakoważo mi nieziemsko a robilam pierwszy raz. Serdeczne dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  37. Dzięki za przepis! Uwielbiam kurczaka w tym sosie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...