Chana masala to popularne danie kuchni Indii i Pakistanu. Jest to rodzaj curry z ciecierzycy, która to nazywana jest chana. Jest to danie kipiące aromatem przypraw, pikantne z lekką cytrusową nutką. Typowym składnikiem chana masala jest cebula, pokrojone pomidory, kolendra, czosnek, imbir, chili i mieszanka garam masala. Oczywiście kombinowanie jest mile widziane, więc w Pakistanie jada się curry z ziemniakami zamiast ciecierzycy albo z dodatkiem kurczaka - to ostatnie na tradycyjne pakistańskie śniadanie. U mnie też zaistniał nietradycyjny dodatek w postaci kiełków fasoli. Doskonale pasował, ale jeśli jesteście tradycjonalistami to pomińcie :-)
Curry bywa przygotowywane bardziej na sucho lub z większą ilością sosu. Wówczas jadane jest z rożnego rodzaju pieczonymi chlebkami np. chlebkiem naan.
Dzisiejsze dania w ramach wspólnego gotowania wegańskich potraw przygotowały ze mną: Panna Malwinna, Maggie, Dobromiła, Siaśka, Mirabelka i Martynosia
Składniki (2 porcje):
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę lub startego
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1 mała papryka chili, posiekana
- 1 łyżeczka kminu, w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kminu, mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1 puszka pomidorów, w kawałkach
- 1 puszka ciecierzycy
- garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- sok z cytryny, cukier, sól, czarny pieprz - do smaku
- olej ryżowy - do smażenia
- opcjonalnie natka kolendry - do podania
W garnku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż trochę zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chili, kmin w ziarnach i ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty. Posypać całość kolendrą (mieloną lub rozgniecioną w moździerzu), mielonym kminem, papryką, kurkumą i garam masalą. Smażyć kolejne 2 minuty. Uważać, aby nie spalić przypraw!
Następnie dodać pomidory z puszki oraz kiełki. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę z puszki i dusić całość około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Cukier będzie potrzebny jeśli pomidory nie były najlepszej jakości.
Curry podawać w miseczce posypane posiekaną kolendrą - jeśli lubicie.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Jeśli lubicie curry to zapraszam na:
Widze, ze przygotowalismy takie same dania;)
OdpowiedzUsuńBrzmi egzotycznie :)
OdpowiedzUsuńAle bardzo zachęcająco wygląda! Myślę, że zasmakowałabym w takim daniu!
dariawkuchni.blogspot. com
Witaj w mojej ciecierzycowej akcji - wygląda to niesamowicie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Ciecierzyca. Lubię to !!! Fajne, oryginalne, ciekawe danie.
OdpowiedzUsuńAkurat mam ciecierzycę ugotowaną do hummusu, nie zuzylam calej więc ta resztka pójdzie do tego dania bo brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Super przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńJa zrobię to danie z miczonej ciecierzycy. Myślę że będzie pyszne. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńHej, Mam bardzo podobny przepis z książki Curry Lovers - polecam lekturę. W przepisie jest jeszcze tamarynd. Fajnie się komponuje.
OdpowiedzUsuń