Składniki:
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 małe szalotki
- 2 fenkuły
- kawałek selera (korzeń) ok. 180 g
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła - do smażenia
- gęsta śmietana - do podania
- kilka grzanek z kawałkami suszonych pomidorków - do podania
Szalotkę drobno posiekać, seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania). Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.
W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą.
Następnie dodać bulion, skórkę pomarańczową, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę bulionu lub wody jeśli uznacie to za konieczne.
Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem śmietany i posypać natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :-)
nie ukrywam, że bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńpozdrowionka!
www.tysiagotuje.pl
;)
Fenkuł to dla mnie nowość,za każdym razem,gdy przechodzę obok niego w sklepie,zastanawiam się do czego bym go zużyła,no i mam przepis czarno na białym:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa! Ciekawi mnie dodatek pomarańczy,ale myślę, że sprawdza się świetnie, bo w kocu połączenie cytrusów i fenkułu to klasyka
OdpowiedzUsuńCiekawe, oryginalne połączenie :) Muszę wypróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńJestem w fazie zup więc takiego połączenia muszę spróbować...pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupka troche ja zmodyfikowalem zamiast 2 fenkulow uzylem 3, dodalem tez 2 gwiazdki anyzowe i sok z polowy pomaranczy.
OdpowiedzUsuń