15 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i fasolą

To danie, które powstało u mnie podczas świat wielkanocnych. Spora ilość białej kiełbasy wymagała zagospodarowania i tutaj znalazła swoje miejsce. Smaku dopełnia pieczona fasolka z puszki, majeranek, który doskonale współgra nie tylko smakiem, ale również pomaga trawić fasolę oraz aromatyczny kozi ser. Myślę, że posmakuje każdemu, szczególnie że nie wymaga wielkiej pracy.





Składniki (4 porcje):
  • 800-1000 g ziemniaków
  • 6 białych kiełbas, surowych
  • 1 puszka pieczonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 150 g koziego twarogu
  • olej  ryżowy - do smażenia
  • majeranek, natka pietruszki - do smaku 


Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ale tak żeby były jeszcze lekko twardawe. Po odcedzeniu przestudzić i pokroić w sporej grubości plastry. Podsmażyć je na złoto na rozgrzanej patelni z olejem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Podsmażyć kiełbasy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Ponakłuwać je wykałaczką w wielu miejscach, aby jelita nie popękały. Kiełbaski smażyć około 10 minut kilkukrotnie odwracając. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, a na niej, na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kiełbaski, cebulę i polać zawartością puszki fasoli. Posypać majerankiem, a na wierzch ułożyć zezłocone ziemniaki. Zapiekać przez 20 minut - właściwie chodzi o podgrzanie całej potrawy i dopieczenie ziemniaków.
Po wyjęciu z pieca posypać pokruszonym kozim twarogiem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)

Jeśli lubicie zapiekane ziemniaki to zapraszam:

Tarta ziemniaczana z porem i szynką

Ziemniaczana tortilla z serem i paprykową kiełbasą

Wiejska zapiekanka z mięsem - cottage pie

Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami

 


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ziemniaki, ta zapieknaka wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone ziemniaki zjem w każdej ilości i o każdej porze. Teraz piję kawę i gdybyś postawił mi miskę swojej sałatki na stole to zjadłabym całą ! Nie przeszkadzałoby mi towarzystwo kawy w żadnym wypadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co to za pieczona fasola Bartoldziku i gdzie ją nabyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszka pieczonej fasoli w pomidorowym sosie (baked beans) jest do kupienia w Marks&Spencer, w Lidlu i delikatesach typu Piotr i Paweł. Pyszna, szczególnie na ciepło.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. a wiesz że o tym wlaśnie myślałam :) dzięki za uściślenie! pozdrawiam bardzo domowo :)

      Usuń
  4. Człowiek rodzi się głupi, całe życie się uczy i umiera głupi. Ja też nic nie wiedziałam o pieczonej fasoli, lubię M&S i jego specjały, więc przy najbliższych zakupach kupię sobie i taką puszkę. Co prawda ostatnio unikam tego sklepu bo zawsze wyjdę z niego nie tylko z woreczkiem pysznego ryżu ale i z jakąś kiecką czy bluzką ;) ale Ty jako facet nie zrozumiesz problemu ;))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna musi być i treściwa i jeszcze ten kozi ser, który uwielbiam. Wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności:) lubię takie połączenia smaków:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...