Maj kojarzy mi się przede wszystkim ze szparagami. Nic na to nie poradzę, że gdy zbliża się długi, majowy weekend zaczynam wypatrywać tych pysznych warzyw. W tym roku ze względu na spore opóźnienie wiosny sezon szparagowy w Polsce również nieco się opóźnił, ale nic straconego, w połowie maja mamy okazję nadrobić zaległości :-)
Dziś w ramach wspólnego gotowania proponuję szparagi zapiekane z ziemniakami i cukinią. Całości dopełnia delikatny, lekki beszamel zupełnie inny od znanego Wam z lasagne. Daje aromat i delikatność potrawy oraz pyszny serowy smak. Oczywiście jeśli chcecie nie żałujcie mąki i zagęśćcie sos. Mnie wydaje się to zbędne i dla mnie największą wartością tego beszamelu jest fakt, iż zapiekanka jest leciutka jak piórko :-)
Potrawa jest efektem wspólnego przygotowania pyszności z innymi blogerami. Za zadanie postawiliśmy sobie potrawy zawierające trzy składniki: szparagi, jajko i ser. Te trzy składniki można dowolnie połączyć, ale mają tą zaletę, że pasują do siebie idealnie.
Dziś wspólnie ze mną smakowite trio przygotowali:
Dobromila http://dobrosmaki. blogspot.co.uk/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/
Martynoosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.co.uk/
MalgosiaZ http://smakialzacji. blogspot.co.uk/
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Wojciech http://gotujzwojciechem. blogspot.com
Składniki (2-3 porcje):
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 4 białe szparagi
- 4 zielone szparagi
- 1 cukinia
- 3-4 plastry szynki prosciutto
- 30 g masła
- 1-2 łyżki mąki
- 1 szklanka wody, w której gotowane były szparagi
- 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej crème fraîche)
- sok z jednej małej cytryny
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/2 szklanki sera cheddar
- 2 jajka (tylko żółtka)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Obrać i ugotować ziemniaki, nie mogą być zbyt miękkie. Po
ugotowaniu natychmiast przelać kilka razy zimną wodą i pokroić w 5 mm
plastry. Zagotować wodę na szparagi, dodać po łyżeczce soli i cukru. Ugotować
szparagi al dente, zielone gotują się nieco szybciej. Ugotowane wyciągnąć z wody i zahartować pod zimną wodą, pokroić w
kilkucentymetrowe kawałki.
Pokroić cukinie w 5 mm
plastry i obsmażyć na patelni doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Szynkę
pokroić na mniejsze kawałki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Pora na sos.
Rozpuścić masło i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić zasmażkę o jasno brązowym
kolorze. Wlać wodę ze szparagów i śmietanę, zagotować.
Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą. Gdy
sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać parmezan. Dobrze wymieszać. W
naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki naprzemiennie z cukinią - jak dachówkę. Na to położyć
szynkę oraz szparagi.
Kończymy sos, dodając natkę pietruszki oraz żółtka oddzielone od białek.
Dobrze zamieszać.
Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem.
Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem.
Smacznego :-)
Jeśli chcecie przygotować coś pysznego ze szparagów to polecam:
bardzo ciekawe danie ;)
OdpowiedzUsuńWidzę zapiekankę więc jestem ;) !!! Zapieczone pod serem musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale,
tysiagotuje.pl POZDRAWIA ;)
Podoba mi się, że wykorzystałeś zarówno zielone, jak i białe szparagi. Przyznam, że w tym roku białych jeszcze nie jadłam, zostawiam je na koniec sezonu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki i myślę że wykorzystam ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaków to coś dla mnie:) wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się takie lekkie, delikatne danie podoba :) Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć. Pyszne smaki pożeniłeś w tej jednej foremce. Lubię takie dania wybitnie.
OdpowiedzUsuńzrobiłam właśnie to, genialne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :-)
Usuń