07 maja 2013

Sałatka z łososiem, ricottą i imbirem

Zorientowałem się, że ostatnio na blogu było mało lekkich dań, zabrakło zup, sałatek więc postaram się to jak najszybciej nadrobić. Skoro wiosna już w końcu do nas dotarła to nie można się wzbraniać przed świeżymi warzywami, które coraz lepiej smakują i coraz im bliżej do działkowych.
Dziś proponuje smaczna sałatkę na śniadanie, pierwsze lub drugie, choć na obiad też się nada :-) Sałatka przygotowana z łososia wędzonego na gorąco (takiego jednak preferuję), ricotty, imbiru no i oczywiście warzyw.


sałatka z wędzonym łososiem
 

Składniki (2 porcje):
  • 125 g łososia wędzonego na ciepło (u mnie z dodatkiem pieprzu)
  • 4 garście mieszanki sałat
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 70 g sera ricotta
  • 10 płatków marynowanego imbiru, różowego
  • kiełki rzodkiewki
  • kilkanaście plastrów ogórka
Jogurt wymieszać z sosem chilli. Sałatę rozłożyć na talerzach, polać sosem. Kawałki łososia ułożyć na sałacie, a z ricotty zrobić małe kulki (10 sztuk) i ułożyć je na plasterkach ogórka. Resztę ogórka i imbir pokroić w paski i dodać do sałatki. Udekorować kiełkami, przed samym podaniem ewentualnie doprawić solą i kolorowym pieprzem.
Smacznego :-)


sałata z łososiem, ogórkiem i ricottą

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia i z pewnością zrobię sobie Twoją sałatkę. No i imbir marynowany który uwielbiam i często go podjadam prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię łososia i wogóle ryby wędzone na ciepło. Łosoś wędzony na zimno sporadycznie gości w moim jadłospisie, ale tez jest niczego sobie :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
  2. Coś dla mnie :) Jest łosoś, którego uwielbiam, są inne warzywa i imbir, który nadaje tu trochę azjatyckich aromatów, włoska ricotta, a przede wszystkim lekkość sałatki sprawia, że na miesiąc przed "bikini" mogłabym się nią cały czas odżywiać :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir marynowany? i w dodatku różowy? jak żyję,nie słyszałam o takim:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, łosoś wędzony na ciepło jest najlepszy, choć na zimno też lubię, sałatka bardzo fajnie się prezentuję, ciekawe połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...