Całkiem niedawno przedstawiłem wam przepis na pieczonego ziemniaka z fetą, jogurtem i ogórkiem. Dziś proponuję kolejny ziemniaczany przepis, tym razem ziemniak uszlachetniony został burakiem, rukolą i krewetkami.
Składniki:
Składniki:
- 2 sporej wielkości ziemniaki
- 1 mały burak (ugotowany i obrany)
- 8 krewetek (obgotowanych i obranych)
- garść rukoli
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka szczypiorku (posiekanego)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz kolorowy - do smaku
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć i ponakłuwać widelcem. Arkusz folii aluminiowej (błyszcząca strona) posmarować oliwą i owinąć każdego ziemniaka z osobna. Piec w piekarniku około godzinę.
Buraka pokroić w drobną kostkę, rukolę pozbawić grubych łodyżek. Majonez, jogurt, sok z cytryny, szczypiorek i krewetki wymieszać w miseczce. Doprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Upieczonego ziemniaka rozkroić wzdłuż, wypełnić rukolą, burakiem, a na wierzch ułożyć pastę z krewetkami.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
No no, ciekawe połączenie :) U mnie się właśnie pieką, ale zwykłe, pokrojone w łódki, z kurczakiem i świeżymi ziołami.
OdpowiedzUsuńW sumie chyba pieczone ziemniaczki lubi e najbardziej, chociaż młodziutkie z koperkem też wymiatają :-)
UsuńBrak piekarnika to dla mnie olbrzymia kara kiedy czytam takie przepisy. Jak tylko uzyskam do niego dostęp biorę się za Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNie potrafię sobie wyobrazić jak cierpisz. Serio :-)
UsuńMogę nie mieć czajnika, ale piekarnik - bez tego sobie nie wyobrażam życia...
Jak cudownie patrzeć na dania zrobione przez mężczyznę :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki z krewetkami brzmią cudowanie !
no popatrz, a mnie się podobają kobiece wyroby :-)
UsuńPo raz pierwszy zetknęłam się z nimi w Sztokholmie i zajadam się nimi przy każdej okazji. Są wspaniałe. Co prawda, bez buraczków, ale za to z sałatkami wszelkiej maści. Szukałam przepisu na sos z krewetkami, do nich i wydaje mi się, że Twój będzie najlepszy. Dziękuję. A tak na marginesie. Te duże ziemniaki, upieczone w mikrofali ( po uprzednim nakłuciu) z masłem koperkowym są wspaniałe do pieczeni wołowej. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuń