Sałatki ziemniaczane zdecydowanie należą do moich ulubionych i już kilka razy gościły na moim blogu. Szczególną sympatią darzę te wersje, które znam z Niemiec. Dziś chciałbym zaproponować Wam zdecydowanie najlepszą Kartoffelsalat jaka jadłem, cudownie aromatyczną o wyważonych smakach. Niby prosta, a jaka pyszna :-)
Zapraszam również do spróbowania innych sałatek ziemniaczanych:
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem
Kartoffelsalat po raz pierwszy
Składniki:
- 600 g małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sklarowanego masła
- sól, pieprz kolorowy, słodka papryka, cukier - do smaku
Po ugotowaniu ziemniaki obrać lub pozostawić w skórce (ja wolę nieobrane). Tylko 80 g trzeba koniecznie obrać.
Zagotować bulion, dodać do niego musztardę, ocet i obrane 80 g ziemniaków. Wszystko zmiksować malakserem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Cebulę zeszklić na oleju, ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plasterki. W misce wymieszać ziemniaki z cebulę, zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na conajmniej godzinę.
Nastepnie dodać do niej pokrojonego w cienkie plasterki ogórka i sklarowane masło. Wymieszac i podawać.
Smacznego :-)
Źródło: Kochen. Die neue digitale Schule.
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńWidze,ze ziemniak poszedl"na warsztat",pewnie wkrotce bedzie zupa:)))A salatka wyglada na bardzo delikatna,taka,powiedzialabym,wiosenna-ciekawie!
OdpowiedzUsuńW prostocie siła!
OdpowiedzUsuńKartofle moje kochane! :] W planach mam kartoflaną z rzodkiewką i sosem chrzanowym, więc Twoja sałatka będzie poczyniona jako następna w kolejce. :]
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń31 yrs old Senior Editor Ellary Royds, hailing from Levis enjoys watching movies like Downhill and Rock climbing. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Town & Country. wiecej porad tutaj
OdpowiedzUsuń