Dziś chciałbym Wam zaproponować nadziewane portobello, pełne aromatów sera i czosnku. Te wspaniałe grzyby są dużo bardziej aromatyczne od zwykłych białych pieczarek, no i rzecz jasna sporo większe. Dzięki temu rewelacyjnie nadają się do zapiekania, smażenia i grillowania.
Do przygotowania potrawy użyłem oleju ryżowego firmy Oleofarm. W Polsce niezbyt popularny, mimo że jest produkowany przez rodzimą firmę, a szkoda bo jest bardzo interesującym tłuszczem. Ma wysoką temperaturę dymienia - nadaje się świetnie do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach, dlatego też stosowany jest np. w kuchni chińskiej. Ma bardzo delikatny smak, więc nie zmienia smaku potraw na nim przygotowanych, dodatkowo jest absorbowany przez potrawy w mniejszym stopniu niż inne tłuszcze.
Polecam również pieczarki nadziewane trzema serami
Składniki:
- 2 duże portobello
- 150 g fety
- 50 g pikantnego sera gorgonzola
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka plastrów sera camembert
- czarny pieprz - do smaku
Fetę, gorgonzolę, łyżkę oleju oraz czosnek przeciśnięty przez praskę rozgnieść i wymieszać widelcem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem. Pieczarki obrać i pozbawić resztek nóżek. Wypełnić je nadzieniem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 15 minut, następnie wyciągnąć, na wierzchu ułożyć plasterki sera camembert i zapiekać kolejne 5 minut.
Smacznego :-)
pychotka ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy ;)
PIECZARKI sa przepyszne w każdym wydaniu ;) swietny przepis
OdpowiedzUsuńIntuicyjnie wyczuwam,że to strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze pieczarek portobello, wydają się być idealne do faszerowania :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń37 yr old Executive Secretary Deeanne Klejin, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Kite flying. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Ferrari 250 GT California LWB Prototype Spyder. zerknij na strone internetowa
OdpowiedzUsuń