03 kwietnia 2013

Lasagne z mięsem i ricottą

Mało jest chyba osób, które nie lubią tej potrawy i ja też nie ukrywam mojej sympatii do niej. Za każdym razem staram się podać ją jakoś inaczej (zboczenie blogowe??? :-D). 
Próbowałem więc wersji typowo mięsnej, grzybowo-szpinakowej, warzywnej, a  tym razem pełnej mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie oraz delikatnej, sycącej ricotty. Muszę przyznać, że ta wersja jest szczególnie pyszna i wilgotna, a co ciekawe robiona bez beszamelu. Ja przygotowałem ją z chłodzonych płatów makaronu, ale bez problemu można użyć suszonych, pamiętając o obgotowaniu ich we wrzątku.
Zdecydowanie zachęcam Was do samodzielnego mielenia mięsa. Tylko wówczas macie pojęcie o tym co jecie, bo zapewniam Was, że w gotowym mięsie mielonym tego mięsa jest niewiele.




Składniki (4 porcje - foremka o wymiarach 25x18):
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera naciowego
  • 400 g mięsa mielonego (mieszanego)
  • 1 puszka pomidorów (w kawałkach)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 g ricotty
  • 150 g startego parmezanu
  • 1 duże jajko
  • 2 kulki mozzarelli
  • 200 g płatów lasagne (najlepiej świeżych)
  • ok. 50 g masła
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • garść liści bazylii (do podania)
  • sól, pieprz, cukier - do smaku



Cebulę, czosnek,obraną marchew i gałązki selera pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier, dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać puszkę pomidorów, bulion i dusić na małym ogniu przez 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ser ricotta, 100 g parmezanu, jajko i bazylię wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Formę żaroodporną natłuścić lekko masłem. Na dnie ułożyć warstwę sosu mięsnego i nakryć płatem makaronu. Na to ułożyć warstwę masy serowej i nakryć plastrami mozzarelli. I znów makaron, mięso, makaron, masa serowa, mozzarella i makaron. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa, mozzarelli i reszta parmezanu.
Całość posypać rozdrobnionymi kawałkami masła i piec w piekarniku przez ok. 50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni nakryć formę folią aluminiową.
Po wyjęciu z pieca odstawić na 10 minut, kroić i podawać na talerzach przybrane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego :-)
 



Inspiracja: Kochen. Die neue digitale Schule.

15 komentarzy:

  1. Wygląda super, chociaż mnie bardziej zaciekawiła wersja grzybowo-szpinakowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. rano patrzę, w kuchni mama wyjęła mięso mielone a później przeczytałam ten wpis. i było jasne. lasagne dziś. pierwszy raz próbowałam ricotty, ale ciekawe połączenie a i domownikom smakowało. więc super danie.

    Ana.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie mieleniem mięsa zajmuje się Połówek. Nie uwierzysz, ale lasagne nie robiłam chyba z 2 lata. Trzeba będzie to wkrótce nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest, ze tyle dań czeka na spróbowanie, że zapominamy o tych co lubimy i chcielibyśmy powtórzyć...
      Wrócę, oczywiście że wrócę, już mam na oku jakieś wspólne przedsięwzięcia na które się skuszę :-)

      Usuń
  5. I mam nadzieję, że wkrótce wrócisz do wspólnego pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. lasagne lubię :) mimo, że wychodzi mi znakomicie i jest smaczne, to jakoś nie potrafię go ładnie sfotografować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno nie jadłam takiej pysznej lasagne :) Trzeba nadrobić zaległości..

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje zapiekanki prezentują się nieprzyzwoicie smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...