06 kwietnia 2013

Kremowa zupa pomidorowa z kaszą i aromatycznymi ziołami

Uwielbiam dania, które przyrządza się w kilka chwil, a smakują tak jakby poświecono im masę pracy. Ta  zupa właśnie taka jest, niezwykle pyszna, sycąca, a jednocześnie bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Do zrobienia ze składników, które prawie zawsze mamy w domu, idealna na szybki obiad po późnym powrocie z pracy :-) 
Zapraszam na kremową zupę pomidorową z kaszą jęczmienną i aromatycznymi ziołami...


krem z pomidorów
 

Składniki (2-3 porcje):
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 600 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczywo, posiekana natka pietruszki - do podania 


krem z pomidorów z aromatycznymi ziołami

Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, liść laurowy i kaszę, zamieszać i podsmażyć 2 minuty. Zalać bulionem i przecierem pomidorowym, dusić, aż kasza zmięknie (wg przepisu na opakowaniu). U mnie zajęło to ok. 15 minut. Doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego :-)

Inspiracja: Three Good Things


8 komentarzy:

  1. Bartoldziku, nawet nie wiesz jak się cieszę że do żywych wróciłeś :) Twój przepis na pomidorówkę być może będzie zachętą doa mojego Susła do polubienia właśnie takiej jej odsłony :) Nie przepracowuj się za mocno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :-)
      Nie mam zamiaru się przepracowywać, muszę zostawiać siły na gotowanie i blogowanie :-) Pozdrowionka!!!

      Usuń
    2. I to jest słuszna koncepcja :)

      Usuń
  2. Dawno już nie jadłam pomidorowej ;) Trzeba będzie zrobić w najbliższym czasie, bo Twoja wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! do tego z kaszą (jestem wielką zwolenniczką kasz, ale w Dubaju znalazłam jak na razie tylko gryczaną, tęsknię za pęczakiem i chyba przywiozę sobie z Polski ;) ). Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...