Zapraszam na kremową zupę pomidorową z kaszą jęczmienną i aromatycznymi ziołami...
Składniki (2-3 porcje):
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 600 ml bulionu drobiowego
- 600 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- pieczywo, posiekana natka pietruszki - do podania
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, liść laurowy i kaszę, zamieszać i podsmażyć 2 minuty. Zalać bulionem i przecierem pomidorowym, dusić, aż kasza zmięknie (wg przepisu na opakowaniu). U mnie zajęło to ok. 15 minut. Doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego :-)
Inspiracja: Three Good Things
Bartoldziku, nawet nie wiesz jak się cieszę że do żywych wróciłeś :) Twój przepis na pomidorówkę być może będzie zachętą doa mojego Susła do polubienia właśnie takiej jej odsłony :) Nie przepracowuj się za mocno ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-)
UsuńNie mam zamiaru się przepracowywać, muszę zostawiać siły na gotowanie i blogowanie :-) Pozdrowionka!!!
I to jest słuszna koncepcja :)
UsuńŁadnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa! :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam pomidorowej ;) Trzeba będzie zrobić w najbliższym czasie, bo Twoja wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsuper! do tego z kaszą (jestem wielką zwolenniczką kasz, ale w Dubaju znalazłam jak na razie tylko gryczaną, tęsknię za pęczakiem i chyba przywiozę sobie z Polski ;) ). Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuń